STENOGRAME în dosarul Referendumului. Cum spun procurorii că au fost FALSIFICATE voturile

O parte dintre voturile de la referendumul din iulie 2012 privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu au fost falsificate în curtea casei unui membru al secţiei de votare din comuna Bragadiru - Teleorman, potrivit rechizitoriului întomit de procurorii anticorupţie. Vicepremierul Liviu Dragnea, împreună cu alte 74 de persoane, a fost trimis în judecată, luni, în dosarul "Referendumul".
Romania TV
07 oct. 2013, 17:55
STENOGRAME în dosarul Referendumului. Cum spun procurorii că au fost FALSIFICATE voturile

În rechizitoriu este prezentat modul de fraudare a voturilor la secţia de votare nr. 113 din comuna Bragadiru, judeţul Teleorman, potrivit declaraţiei unuia dintre învinuiţii din dosar – Ilie Dude, membru al secţiei. „Pentru toţi cetăţenii a căror semnătură au falsificat-o în lista electorală suplimentară, Nistor Marin (membru al secţiei – n.r.) şi Nistor Angelica au ştampilat şi au introdus în urna mobilă numărul corespunzător de buletine de vot. Totodată, în prezenţa mea, Nistor Angelica a rupt şi autocolantele cu inscripţia ‘votat’ corespunzătoare numeric, ridicate de soțul său, Nistor Marin, de la secția de votare, împreună cu listele electorale”, le-a spus Dude anchetatorilor, potrivit Mediafax.

Potrivit interceptărilor depuse la dosar de procurorii anticorupţie, la 4 septembrie 2012, cei trei membri ai secţiei de votare nr. 113 din Bragadiru au discutat despre cum au acţionat.

„Ilie Dude: Angelico? Asta e masa cu belea!
Angelica Mariana Nistor: Da.
Ilie Dude: Asta e masa cu pagubă.
Angelica Mariana Nistor: E masa cu pagubă sau camera cu pagubă?
…………………………………………..
Angelica Mariana Nistor: E încurcată rău, ă?
Ilie Dude: Păi! Nu ştiu dacă… nu ştiu ce i-a zis Marin lui Dan lui Dan lui Marin, lu’ Marian, că acolo nu te joci. Eu îţi spun după mintea mea omeneşte că ei nici cu Dan n-are ce are, ei are treabă cu ăi de sus încolo da’ mai corect ar fi să spun cum a fost şi cu asta basta. ‘Haide cum a fost? Bă, aşa fost!’. ‚Am pus alea pe buletine! Şi… ce să fac?’.
Angelica Mariana Nistor: Păi, da! Păi…”

Din interceptările Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) reiese şi că Angelica Nistor a ars autocolantele care puteau face dovada prezenţei la vot a alegătorilor.

„Ilie Dude: Da’ tu când ai luat alea de le-ai… aia, unde ai dat cu el? Ai dat pe drum cu el?
Angelica Mariana Nistor: Nu! M-am dus și le-am dat foc.
Ilie Dude: Le-ai dat foc?
Angelica Mariana Nistor: Da.
Ilie Dude: Mă gândeam că le-a văzut …[neinteligibil]… și la urmă.
Angelica Mariana Nistor: Nu. N-ai ce să vază! N-a văzut nimica. Da’ eu nu spusei că are camerele alea, nu trebuia scoasă urna. Făceam noi ce făceam cu sacoșa și le băgați în mașină, nu trebuia să…
Ilie Dude: Eu mă gândeam că tu ai dat cu alea pe drum când le-ai luat și le-ai cocoloșit.
Angelica Mariana Nistor: Ei pe dracu’! Nu, le-am băgat la buzunar și le-am dat foc. Cum… în cazan când le dăm la gunoi, pe hârtie.
Ilie Dude: Îhî.
Angelica Mariana Nistor: Le dăm foc la cazan special, că nu-i de joacă.
Ilie Dude: Le-ai ars?
Angelica Mariana Nistor: Cum naiba!”

Potrivit procurorilor, dintr-o altă discuţie interceptată rezultă „cu claritate că voturile de pe lista suplimentară – urnă mobilă au fost falsificate în curtea casei familiei Nistor, în după-amiaza zilei referendumului, de către cele trei persoane prezente împreună la eveniment: Dude Ilie, Nistor Marin (zis Paruşchi) şi soţia acestuia Nistor Angelica-Mariana”.

O altă modalitate de falsificare a voturilor a constat în aplicarea pe liste a unor semnături ce aparţineau unor persoane care nu se aflau pe teritoriul României, mai susţin anchetatorii.

„Dată fiind situaţia de fapt descrisă – absenţa din ţară a persoanelor în discuţie la data referendumului – coroborată cu declaraţiile concordante ale rudelor apropiate ale acestora, tragem şi în acest caz concluzia caracterului fals al semnăturilor din dreptul numelor acestor alegători”, se arată în rechizitoriu.

DNA a anunţat luni, într-un comunicat de presă, că Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane – preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt – au fost trimişi în judecată în dosarul cunoscut sub numele de „Fraudă la referendum”.

Printre cei 74 care vor fi judecaţi alături de Dragnea se numără Costinel Leontin Diţă, consilier local în cadrul Consiliului Local Piatra Olt, Daniel Răboj, primarul comunei Bragadiru din Teleorman, precum şi preşedinţi şi membri ai birourilor electorale de la secţiile nr. 105 Piatra Olt, jud. Olt, nr. 142 Ciuperceni, nr. 1 Alexandria, nr. 244 Plosca, nr. 314 Ţigăneşti, nr. 112, 113 şi 114 Bragadiru – toate din Teleorman, nr. 287 Suraia, jud. Vrancea, şi nr. 147 şi 148 Bâlteni, jud. Gorj.

Nicolae Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, în prezent deputat şi vicepremier, a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, „cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale”.

CITEŞTE ŞI: Ponta, despre trimiterea în judecată a lui Dragnea în dosarul Referendumului: E un dosar politic

„În acest sens, Nicolae-Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influenţă în virtutea funcţiei pe care o deţinea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot”, au scris procurorii în rechzitoriu.

Anchetatorii au precizat că Dragnea şi-a folosit influenţa şi autoritatea în mai multe modalităţi. Astfel, ca un prim pas, Dragnea, în calitate de secretar general al partidului pe care îl reprezenta, dar şi de coordonator al campaniei electorale, a emis două adrese, la 12 şi 13 iulie 2012, destinate organizaţiilor judeţene de partid, respectiv preşedinţilor şi directorilor de campanie, dar şi primarilor din ţară ai acelui partid, prin care, pentru obţinerea participării la vot a alegătorilor, în proporţie de 60 la sută, „li se solicita să ia măsuri incriminate de către Legea nr. 3/2000 (în fapt, promisiuni de foloase materiale în scopul de a determina alegătorii să voteze) şi, de asemenea, să propună prefecţilor înfiinţarea de secţii de votare în staţiunile turistice, care nu sunt ele însele unităţi administrativ-teritoriale”.

În paralel, Dragnea ar fi coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine şi recomandări legate de stimularea participării cetăţenilor la vot prin mijloace interzise de lege, către coordonatorii judeţeni de campanie, primarii şi activiştii de partid, au mai arătat procurorii în documentul citat.

Sistemul informatic avea două componente IT: una permitea schimburile de mesaje tip SMS, în timp real şi între mii de utilizatori, prin apelarea numărului telefonic dedicat „1855” ori prin recepţionarea de mesaje de la acest număr, iar cealaltă era o aplicaţie internet ce „dădea posibilitatea unui număr restrâns de persoane (aşa-numiţii «coordonatori judeţeni» sau «coordonatori») să obţină în timp real informaţii despre numărul de votanţi şi modul cum s-a votat în toate secţiile de votare, precum şi să introducă manual astfel de date pe portalele: referendum1.psd / referendum5.psd.ro”, au precizat procurorii.
Accesul la sistemul IT era permis coordonatorilor doar pe bază de nume de utilizator şi parolă primite anterior prin canalul de comunicaţii SMS grupat în jurul numărului telefonic 1855, iar pentru membrii secţiilor de votare şi alte persoane prin obţinerea autorizării din partea utilizatorilor, au mai scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

„Acest sistem informatic asigura: comunicarea în fiecare oră a prezenţei la vot a cetăţenilor, lucru care permitea coordonatorilor de partid să identifice secţiile de vot cu o prezenţă slabă la urne; comunicarea de mesaje, conţinând ordine sau recomandări coordonatorilor şi/sau membrilor secţiilor de votare şi altor persoane, în vederea luării de măsuri pentru creşterea artificială a numărului de votanţi în secţiile deficitare prin folosirea de mijloace interzise de lege; obţinerea de informaţii precise, în timpul procesului de votare (şi nu după orele 23:00 ale zilei de 29 iulie 2012, când votarea se închidea) despre modul cum s-a votat în secţiile de votare de pe tot cuprinsul ţării, respectiv câte voturi «Da» şi câte «Nu» au fost exprimate. De altminteri, cerinţa a fost îndeplinită, astfel că au rezultat un număr de circa 4400 de comunicări de acest tip, recepţionate în timpul desfăşurării votului”, potrivit documentului citat.
De asemenea, Dragnea ar fi trasat sarcini unor apropiaţi ai săi, membri de partid din judeţul Teleorman, unde îndeplinea funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, să facă tot ce le stă în putinţă, „inclusiv prin încălcarea prevederilor legale”, pentru a scoate oamenii la vot, cu scopul atingerii pragului de participare care asigura validarea referendumului, susţin procurorii.

Dosarul a fost adus luni la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a stabilit primul termen pentru 18 februarie 2014.

Dosarul privind referendumul a fost instrumentat de procurorul Lucian Papici, acesta fiind retras, din 2 octombrie, din funcţia de şef al Secţiei I din DNA. Încetarea delegării lui Papici ca şef al Secţiei de combatere a corupţiei din DNA a fost dispusă de procurorul general, după ce tot Tiberiu Niţu, în 23 septembrie, dispusese delegarea acestuia pe aceeaşi funcţie.

CITEŞTE ŞI: Băsescu: Menţinerea lui Dragnea în Guvern e o GREŞEALĂ. USL nu simte responsabilitate pentru MCV VIDEO

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Cum vor circula tramvaiele și autobuzele în Noaptea de Revelion. Program STB de 31 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Începe de mâine. Iadul alb pune stăpânire pe România
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Adolescent înjunghiat pe o stradă din București în urma unui conflict legat de o datorie
MediaFlux
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători