„Forţe străine” neidentificate „infiltrează fără încetare (regiunea) şi incită locuitorii să adopte idei religioase extrene prin intermediul Internetului„, reprezentând „o ameninţare gravă la adresa unităţii etnice şi stabilităţii” Xinjiangului, a declarat pentru cotidianul Global Times Poliţia din Kashgar, al doilea cel mai important oraş din această provincie afectată de tulburări sporadice.
În „Regiunea autonomă uigură” Xinjiang, situată în partea de nord-vest a Chinei, la frontiera cu state din Asia Centrală, coexistă în mod dificil o minoritate turcofonă de uiguri, de religie musulmană, şi milioane de chinezi de etnie han, veniţi în regiune în ultimele decenii.
Un agricultor din cantonul Hotan, la sud de Kashgar, a postat peste peste doi gigaocteţi de cărţi care promovează secesiunea Xinjiangului. Acest cărţi au fost consultate ulterior de peste 30.000 de ori, au fost repostate de 14.000 de ori şi salvate de 600 de ori, potrivit cotidianului oficial. Agricultorul a fost inculpat pentru incitare la secesiune.
La Kashgar, un liceean în vârstă de 17 ani a postat un număr important de înregistrări video şi fişiere audio de propagandă islamistă cu caracter „extremist”, cu scopul de a „dezvolta conştiinţa religioasă a colegilor săi”, potrivit China Daily, care citează cotidianul din Xinjiang. După ce le-a difuzat pe Internet, acestea au fost accesate de peste 5.100 de ori şi postate de 1.201 ori, scrie ziarul.
Cenzurat în mod regulat, Internetul în China, unicul cadru de exprimare a unei opinii publica care abia se naşte, este tot mai supravegheat în ultimele luni.
Liceeanul a fost condamnat la zece zile de detenţie, pedeapsă pe care nu o va efectua pentru că este minor, precizează ziarul.
Valul de arestări a avut loc în perioada 26 iunie-31 august, scrie presa, care adaugă că 256 de persoane au fost „pedepsite”, fără alte precizări, pentru „răspândire de zvonuri”, iar alte 139 pentru difuzare de idei religioase „extremiste” care îndeamnă la „jihad”.
Anunţarea acestor arestări are loc cu puţin înaintea începerea, spre 13 octombrie, a pelerinajului la Mecca, la care urmează să participe aproximativ 12.000 de musulmani chinezi.
Majoritatea persoanelor arestate sunt tineri şomeri şi puţin instruiţi, a subliniat poliţia citată de presă.
Potrivit versiunii oficiale, un atac-surpriză din partea unor „terorişti” uiguri, la Lukqun, s-a soldat cu 35 de morţi, pe 26 iunie, cel mai violent incident de la revoltele din 2009, în capitala regiunii, Urumqi, soldate cu aproximativ 200 de morţi.
Doi autori ai atacului de la Lukqun au fost condamnaţi la moarte, în septembrie.