Şedinţa în care trebuia să se voteze creşterea preţului la gigacalorie, condiţie impusă de furnizorul de căldură, s-a transformat într-un adevărat circ. În final, nu s-a luat nici o decizie, deoarece consilierii USL au părăsit sala.
Primarul Sucevei, Ion Lungu (PDL), a convocat pentru miercuri o şedinţă extraordinară a Consiliului Local care să aprobe majorarea de la 274 de lei la 445,16 de lei a preţului gigacaloriei produsă de Termica SA, societate aflată în insolvenţă, pentru ca în perioada următoare să existe şanse pentru reluarea furnizării încălzirii în sistem centralizat în municipiu, potrivit Mediafax.
Lungu le-a explicat consilierilor locali că această cerere vine din partea firmei de insolvenţă, care nu poate permite Termica SA să continue să înregistreze pierderi prin furnizarea de agent termic la preţul actual şi a subliniat că populaţia va plăti în continuare preţul de 185 de lei pe gigacalorie, diferenţa de preţ urmând să fie suportată de la bugetul local.
Liderul grupului PDL, Lucian Harşovschi, a spus că PDL susţine această majorare dacă aceasta va duce la furnizarea căldurii în municipiu, dar doar până în 9 noiembrie, când ar urma să intre în funcţiune noua centrală termică a municipiului, ce va fi administrată de o firmă privată, iar atunci preţul gigacaloriei ar trebui să fie de 242 de lei.
Consilierii locali ai USL, care deţin majoritatea în Consiliul Local Suceava, au cerut amânarea adoptării unei astfel de hotărâri, solicitând din partea firmei de insolvenţă garanţii că majorarea de preţ va duce la începerea furnizării căldurii, însă reprezentatul acestei firmei nu le-a putut oferi.
Viceprimarul PNL al municipiului, Ovidiu Doroftei, a spus că nu poate fi de acord cu o asemenea soluţie pentru că aceasta presupune un nou efort financiar de la bugetul local, de cel puţin trei milioane de lei, până la punerea în funcţiune a noii centrale şi a subliniat că în cursul acestui an nu s-au putut face nici un fel de investiţii în municipiu pentru că s-au plătit zeci de milioane de lei către Termica SA.
Primarul Sucevei a insistat însă pentru adoptarea majorării preţului gigacaloriei, subliniind că în cazul în care municipalitatea va cere, prin instanţă, obligarea Termica să furnizeze căldură să nu existe motive pentru respingerea acestei solicitări.
După o oră şi jumătate de dezbateri, consilierii locali au decis suspendarea şedinţei pentru consultări, moment în care consilierul PSD Eugen Girigan a constatat că toate dezbaterile nu au avut cadrul legal întrucât preşedintele de şedinţă, consilierul local PDL Viorel Seredenciuc, nu a supus votului, la începutul şedinţei, ordinea de zi.
La revenirea consilierilor în sală după consultări, preşedintele de şedinţă a supus adoptării ordinea de zi, care însă a fost respinsă de majoritatea USL, motiv pentru care proiectul de majorare a preţului gigacaloriei nu a mai fost supus dezbaterii.
Mai mulţi consilieri locali au spus că această situaţie este de „cascadorii râsului”, să nu se voteze ordinea de zi înainte de începerea discutării proiectelor supuse dezbaterii şi că o asemenea situaţie nu a mai fost înregistrată de la înfiinţarea Consiliului Local.
Consilierii locali au convenit să se întâlnească vineri într-un cadru informal, pentru a găsi o soluţie pentru reluarea furnizării agentului termic, mai ales că de zece zile în municipiu temperaturile nocturne sunt de aproape de zero grade, iar în jumătate din unităţile şcolare din municipiu nu se furnizează căldură.
Tribunalul Suceava a decis la jumătatea lunii iunie deschiderea procedurii de insolvenţă a Termica, la cererea formulată de directorul general şi administrator al societăţii, Ovidiu Dumitrescu.
Datoriile totale ale Termica SA se ridică la 45,9 milioane de lei, din care cea mai mare parte, 26 de milioane de lei, către furnizorul de cărbune Unicom Holding.
În prezent, Termica SA produce apă caldă menajeră în cazanele de abur fierbinte care funcţionează pe gaz natural, după ce de la sfârşitul iernii centrala electrotermică a societăţii a fost închisă.
Compania Adrem Invest a început în luna martie lucrările de construcţie la centrala de cogenerare pe bază de biomasă de la Suceava şi a anunţat că aceasta va fi complet funcţională şi operaţională pentru a asigura agent termic începând cu iarna 2013-2014.
Lucrările de construcţie a centralei sunt realizate de General Construct, un constructor local cu proiecte în România şi Germania, în timp ce furnizorul de echipamente este firma austriacă URBAS.
Firma de inginerie industrială Adrem Invest Bucureşti a câştigat în primăvara anului 2011 licitaţia organizată de Primăria Suceava pentru construirea unei centrale termice în oraş şi înfiinţarea unei noi societăţi de termoficare. Combustibilul pe care va funcţiona centrala va fi gazul metan în timpul iernii şi biomasa pe perioada de vară.
Centrala va furniza 270.000 de gigacalorii anual, iar preţul de livrare stabilit conform contractului va fi de 116 lei pentru o gigacalorie, fără TVA. La acest preţ, consumatorul va mai achita 90 de lei pe gigacalorie pentru transportul agentului termic.
CITEŞTE ŞI: Cât ne va costa întreţinerea la iarnă. Cele mai scumpe facturi vor fi la Constanţa