Astfel, piloţii reclamă faptul că timpul de zbor însumat cu perioada de stand-by (când trebuie să rămână la sol pregătiţi în orice moment să se urce la manşă dacă sunt solicitaţi) nu trebuie să fie mai mare de 18 ore, din motive de securitate, şi noua normativă i-ar putea obliga să nu se odihnească deloc timp de 22 de ore consecutive. ‘V-aţi urca într-un avion dacă aţi şti că pilotul trebuie să rămână treaz timp de 22 de ore înainte de aterizare. De acum înainte nu veţi avea de ales’, spunea înaintea votului Nico Voorbach, preşedintele Asociaţiei europene a reprezentanţilor piloţilor (ECA).
Dar, comisarul european pentru transporturi, Siim Kallas, cel care a susţinut propunerea votată, a respins aceste critici, considerând că noua reglementare va conduce ‘la mai multă siguranţă pentru pasageri şi la condiţii de muncă mai bune pentru echipaje’, calificând-o drept ‘o victorie a bunului simţ’. Această iniţiativă a fost respinsă luna trecută de Comisia pentru transporturi a PE, dar Legislativul european nu a ţinut cont în votul de miercuri de acest aviz negativ.
Textul mai prevede că un pilot poate să zboare cel mult 1.000 de ore în 12 luni consecutive. PE a emis o notă în care subliniază că noua reglementare adaugă un timp suplimentar de odihnă pentru a combate oboseala generată de zborurile lungi şi de programul neregulat.