Laura Codruţa Kovesi a afirmat că înlocuirea celor doi ”nu a fost una corectă” şi a precizat că nu a primit nicio explicaţie referitoare la acest lucru.
„Încetarea delegărilor pe funcţiile de conducere atât a procurorului şef Lucian Papici, dar şi a doamnei procuror şef adjunct Mariana Alexandru a creat o vulnerabilitate şi a perturbat oarecum activitatea DNA. Pentru că cei doi procurori şefi cu funcţii de conducere aveau nişte priorităţi, aveau stabilite nişte reguli în activitate, dar nu aceasta este principala problemă, ci modalitatea în care a fost făcută această, dacă vreţi să îi spunem, înlocuire sau schimbare din funcţie”, a precizat Kovesi, potrivit Agerpres.
Ea a afirmat că modul în care a fost făcută înlocuirea celor doi ”nu a fost una corectă” şi a precizat că nu a primit nicio explicaţie referitoare la acest lucru.
Kovesi a spus că, potrivit regulamentului DNA, şeful acestei direcţii, printre principalele atribuţii, are şi atribuţia de a recomanda procurorului general delegarea în funcţii de conducere sau în funcţii de execuţie a procurorilor.
„Cu privire la încetarea acestor ordine de delegare, nu a fost cerută nicio astfel de recomandare şi nu a fost cerută recomandare nici pentru numirea celor doi procurori şefi care au fost delegaţi în funcţii de conducere. (…) Regulamentul nu prevede dacă este necesară o recomandare scrisă sau verbală, însă pot să vă spun că de la înfiinţarea instituţiei şi până în prezent, nicio delegare în funcţii de conducere sau nicio delegare în DNA nu s-a făcut fără o recomandare din partea procurorului şef al DNA sau a celorlalţi procurori cu funcţii de conducere din cadrul Direcţiei”, a mai spus şeful DNA.
Kovesi a susţinut că procurorul general Tiberiu Niţu a discutat cu ea în momentul în care a sunat-o şi i-a spus că a încetat delegările celor doi procurori şefi cu funcţii de conducere şi că a delegat alţi procurori. Ea a precizat că i-a cerut explicaţii, însă nu le-a primit.
„Sigur că i-am spus părerea pe care v-am spus-o şi dumneavoastră, de altfel. (…) Nu am primit nicio explicaţie, nu mi s-au comunicat motivele. Mi s-a spus că este decizia pe care şi-o asumă şi urmează să îmi trimită aceste ordine prin fax pentru a le pune în aplicare. (…) Nu vreau sa fac speculaţii, pot doar să vă spun că cei doi procurori cărora li s-a încetat delegarea din punct de vedere profesional au avut o activitate meritorie în ultimii ani în calitate de şefi ai acestei secţii şi au respectat toate atribuţiile pe care le aveau”, a subliniat şeful DNA.
Laura Codruţa Kovesi a spus că nu i s-a părut normal ca după şapte zile, fără nicio explicaţie, procurorului şef Lucian Papici să i se înceteze delegarea.
„Nu am nimic personal sau nu contest capacităţile profesionale ale celor doi procurori care au fost delegaţi, însă modalitatea în care s-a procedat nu este corectă”, a subliniat Kovesi.
Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a decis, pe 3 octombrie, încetarea delegării procurorului Lucian Papici, şef al Secţiei I din DNA, şi a adjunctului acestuia, Mariana Alexandru, în locul lor fiind delegaţi procurorii Iuliana Bendeac, ca şef de secţie, şi Viorel Cerbu, ca adjunct, au declarat oficiali ai Parchetului instanţei supreme.
Miercuri, la ora 17.09, Niţu a informat Direcţia Naţională Anticorupţie, printr-un fax, că delegarea lui Papici ca şef al Secţiei I din DNA încetează cu 2 octombrie, dată începând cu care funcţia este ocupată de procurorul Iuliana Bendeac, pe o perioadă de şase luni.
Direcţia Naţională Anticorupţie arăta ulterior, într-un comunicat de presă, că activitatea profesională a procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru s-a remarcat „prin rigoare şi rezultate remarcabile şi nu există motive care să justifice încetarea exercitării funcţiilor de conducere”.
Direcţia Naţională Anticorupţie a precizat că încetarea delegării lui Papici ca şef al Secţiei de combatere a corupţiei din DNA a fost dispusă în 2 octombrie de procurorul general, după ce tot Tiberiu Niţu, în 23 septembrie, dispusese delegarea aceluiaşi procuror pe aceeaşi funcţie.
Procurorul Lucian Papici este cel care a finalizat urmărirea penală în dosarul referendumului în care este cercetat vicepremierul Liviu Dragnea.
Surse judiciare au declarat că dosarul se află, în prezent, pe biroul şefului DNA Codruţa Kovesi, urmând ca aceasta să decidă cu privire la soluţia ce urmează să fie luată, respectiv închidere sau trimitere în judecată. Încetarea delegării lui Papici nu influenţează, astfel, mersul dosarului, au mai spus sursele citate.
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la România TV, că Lucian Papici nu a fost demis, ci i s-au terminat mandatele de şef al Secţiei I din DNA, el precizând că acesta va fi simplu procuror şi menţionând că, la fel ca Daniel Morar, Papici a făcut „dosare politice”.
„Cine, ce victimă e Papici? (…) Şi-a terminat omul dosarul (în cazul lui Liviu Dragnea, n.r.), gata, poate să fie procuror simplu. Cum să fie şef când şi-a terminat mandatul? Ce stăm şi plângem?”, s-a întrebat, retoric, Ponta, precizând că acesta va fi în continuare simplu procuror.
Premierul a fost întrebat ce anume dosare politice a făcut procurorul Papici împreună cu Daniel Morar. „Dosarele de anul trecut împotriva oamenilor care au votat la referendum sunt dosare politice”, a replicat premierul.
Joi, premierul Ponta a reafirmat că Lucian Papici nu a fost schimbat, ci doar i s-a terminat mandatul, iar în locul acestuia şi a adjunctului său au fost numiţi procurori care vor avea stabilitate pe trei ani, ca să „nu stea toată ziua pe telefon cu Cotroceniul”, precum foştii şefi DNA, Morar şi Papici.
Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/papici–premierul-a-lasat-sa-se-inteleaga-ca-el-decide-daca-un-procuror-sef-ramane-sau-nu-in-functie_101068.html#ixzz2hFAsGh9u