Clădirile cu risc seismic nu vor putea fi închiriate sau folosite pentru activităţi comerciale, prevede un proiect al Primăriei Bucureşti. În plus, proprietarii imobilelor pot fi obligaţi să-şi facă expertize tehnice pentru a se stabili dacă prezintă sau nu risc seismic. Pe baza expertizei se va elibera un certificat seismic care va fi anexat cărţii tehnice a clădirii, iar acesta va fi necesar la vânzarea sau închirierea imobilului, potrivit hotnews.ro.
„Trebuie regandita aceasta problema. Am cerut Facultatii de Constructii sa faca un normativ care sa stabileasca metodologia de expertizere a cladirilor in clasele de risc seismic, iar proprietarii sa fie obligati sa faca aceste expertize. Apoi, lucrarile de consolidare sa se prioritizeze in functie de numarul potential de victime in caz de seism, cat si de strarea de degradare a cladirii. Aceste propuneri au fost trimise la Ministerul Dezvoltarii si le discutam”, a declarat Radu Rizescu, consilier personal al primarului Sorin Oprescu.
VEZI ŞI Lista clădirilor din Bucureşti cu RISC RIDICAT DE PRĂBUŞIRE în caz de CUTREMUR
Lista imobilelor expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic cuprinde 190 imobile încadrate în clasa I de risc seismic care prezintă pericol public şi 184 imobile încadrate în clasa I de risc seismic, cu risc ridicat de prăbuşire în caz de cutremur, dar care nu prezintă pericol public.
Alte 301 imobile sunt încadrate în clasa II de risc seismic, care sub aspectul cutremurului pot suferi degradări structurale majore, iar 78 de imobile sunt încadrate în clasa III de rism seismic, care sub efectul cutremurului pot prezenta degradări structurale care nu afectează semnificativ siguranţa structurală.
Numărul imobilelor încadrate în categorii de urgenţe, conform normativului P100-92 neîncadrate în clase de risc seismic corespunzător este de 1625.