ANCOM: Peste 1,1 milioane de numere de telefon au fost portate din 2008

Peste 1,1 milioane de numere de telefon au fost portate din octombrie 2008 până la 1 octombrie, cele mai multe, 759.273, fiind pe segmentul telefoniei mobile, potrivit datelor anunţate de autoritatea de reglementare în telecom, ANCOM.
Romania TV
10 oct. 2013, 09:30
ANCOM: Peste 1,1 milioane de numere de telefon au fost portate din 2008

„În luna octombrie a acestui an se împlinesc 5 ani de când în România este posibilă portarea numerelor de telefon. În cei cinci ani de funcţionare a portabilităţii au avut loc 1.125.959 de portări, ceea ce înseamnă că 759.273 de numere de telefonie mobilă şi 366.686 de numere de telefonie fixă şi-au schimbat reţeaua, dar nu şi posesorul”, se arată într-un comunicat al ANCOM.

Portabilitatea numerelor permite utilizatorilor de servicii de telefonie să îşi păstreze numărul de telefon atunci când schimbă furnizorul. Se pot porta numerele de telefonie fixă, mobilă şi numere speciale precum cele din categoria 0800 sau 0900. Portarea se face doar în cadrul aceleaşi categorii (fix-fix, mobil-mobil). Serviciul este disponibil în România din 21 octombrie 2008.

De la lansarea serviciului numărul de portări a crescut constant. Astfel, în ultimele trei luni din 2008 au fost realizate 15.681 de portări, în 2009 circa 180.240 de portări, în anul 2010 s-au înregistrat alte 221.219 de numere noi portate, în creştere cu 23% faţă de 2009, trend menţinut şi în anul 2011, când numărul portărilor a continuat să urce, la 260.256.

Anul trecut, numărul portărilor a atins 255.881, iar în perioada ianuarie – octombrie a acestui an s-au realizat 192.683 de portări.

„La 5 ani de când ANCOM a lansat acest serviciu, 5% dintre utilizatorii de telefonie au ales să îşi schimbe furnizorul şi să-şi păstreze numărul. Procentul nu este mare, dar ce contează este libertatea pe care a adus-o cu sine acest serviciu, puterea de negociere pe care a conferit-o portabilitatea utilizatorilor în relaţia cu operatorii şi plusul de efort al furnizorilor pentru a-şi păstra clienţii – oferte din ce în ce mai competitive, investiţii în tehnologie şi calitate şi servicii inovative”, a declarat preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.

Din numărul total de 1.125.959 de portări realizate până la 1 octombrie, 759.273 sunt numere de telefonie mobilă, reprezentând 67% din total.

Datele statistice arată în continuare că cei mai interesaţi să îşi păstreze numărul de telefon sunt utilizatorii cu abonament (aprox. 80% din total) în timp ce doar 20% dintre cei ce au ales să îşi schimbe furnizorul de servicii folosesc cartele preplătite.

În segmentul telefoniei mobile, în cei cinci ani, Vodafone a primit în reţeaua sa 257.958 de numere noi, Orange – 249.922 de numere, Cosmote – 241.483 de numere, RCS & RDS – 7.791 de numere, Romtelecom – 1.400 numere şi Telemobil – 719 numere.

În cazul telefoniei fixe, 34 de furnizori împart cele 366.686 de numere portate până în prezent. Dintre acestea, cele mai multe au fost portate către reţelele RCS & RDS – 101.822, UPC România – 89.503, Orange – 72.374, Vodafone – 68.428 şi Romtelecom – 15.161.

Cele mai multe cereri de portare a numărului de fix s-au înregistrat în Bucureşti (115.185 de numere), capitala fiind urmată de judeţul Cluj cu 25.286 de numere portate, Timiş (21.010), Prahova (18.051) şi Galaţi (14.870), care însumează peste 50% din totalul numerelor de telefonie fixă portate.

De-a lungul celor cinci ani de portabilitate în România s-au realizat în medie pe lună un număr de 15.020 de portări în anul 2009, 18.435 în 2010, 21.688 în 2011, 21.324 în 2012 şi 21.500 în 2013.

Utilizatorii de internet au la dispoziţie pentru informare site-ul www.portabilitate.ro, unde utilizatorii pot afla în ce reţea funcţionează orice număr de telefon folosit în România, chiar dacă a fost portat. Site-ul oferă detalii cu privire la paşii care trebuie urmaţi pentru a beneficia de acest serviciu, răspunsuri la întrebări care apar frecvent în situaţia portării numerelor, dar şi câteva sfaturi pentru a evita posibilele probleme care pot interveni pe parcursul procesului de portare.

În acest an, ANCOM a primit 72 de sesizări de la utilizatori cu privire la procesul de portare, principalele probleme sesizate vizând aspecte tehnice apărute în cadrul procesului de portare şi furnizarea de informaţii incomplete/incorecte privind procedura de portare.

Printre cele mai des întâlnite motive de respingere a unei cereri de portare s-au numărat necorespondenţa dintre numărul SIM-ului şi numărul pentru care se solicită portarea, introducerea greşită a codului de abonat sau a adresei de instalare. În această situaţie, cererea de portare trebuie reintrodusă de către furnizorul acceptor, cu acordul abonatului, astfel putându-se finaliza portarea.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Stațiunea perfectă pentru pensionari în august. E ferită de aglomerație, are ape termale, peisaje frumoase și foarte puțini români știu de ea
Capital.ro
Autonomie în Ținutul Secuiesc! S-a aflat marele plan al maghiarilor: Îi vindeți pe români
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat! Nici inelul amanetat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Șoferii cu permis auto categoria B nu au voie, sub nicio formă. Legea interzice, fără excepție
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Viktor Orban critică Occidentul și prevede un viitor dominat de Asia și Rusia
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!