Premiul Nobel 2013 pentru Literatură, câştigat de scriitoarea Alice Munro

Câştigătorul Premiului Nobel 2013 pentru Literatură este scriitoarea canadiană Alice Munro, "maestră a prozei scurte contemporane".
Cristina Dinu
10 oct. 2013, 11:01
Premiul Nobel 2013 pentru Literatură, câştigat de scriitoarea Alice Munro

Alice Munro s-a născut pe 10 iulie 1931 în oraşul Wingham din provincia canadiană Ontario. Mama ei a fost profesoară, iar tatăl său avea o fermă de vulpi. După ce a terminat liceul, a început să studieze jurnalismul şi limba engleză la University of Western Ontario, dar şi-a întrerupt studiile când s-a căsătorit, în 1951.

Împreună cu soţul său, s-a stabilit în Victoria, British Columbia, unde au deschis o librărie. Munro a început să scrie încă din adolescenţă, dar a publicat prima sa carte abia în 1968: colecţia de poveşti „Dance of the Happy Shades„, care a fost foarte bine primită în Canada. Şi-a publicat operele în diverse reviste, începând cu anii ’50. În 1971 a publicat o colecţie de poveşti intitulată „Lives of Girls and Women”, pe care criticii au descris-o drept un „Bildungsroman”.

Munro este celebră mai ales pentru proza scurtă şi a publicat mai multe colecţii de-a lungul anilor. Operele sale includ Who do you think you are? (1978), The Moons of Jupiter (1982), Runaway (2004), The View from Castle Rock (2006) and Too Much Happiness (2009). Colecţia Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage (2001) a devenit inspiraţie pentru filmul „Home and Away” din 2006, regizat de Sarah Polley. Cea mai recentă colecţie a sa este „Dear Life” (2012).

Munro este apreciată pentru povestirile sale caracterizate de claritate şi de realism psihologic. Unii critici o consideră drept un Chehov canadian. Poveştile sale au loc, deseori, în oraşe mici, unde lupta pentru o existenţă acceptată pe plan social duce la relaţii complicate şi conflicte morale – probleme care apar din diferenţele de generaţii şi din ambiţii. Textele sale zugrăvesc viaţa de zi cu zi, în special evenimentele decisive.

Câştigătorul Premiului Nobel pentru Literatură, care îi urmează laureatului de anul trecut, romancierul chinez Mo Yan, primeşte suma de 8 milioane de coroane suedeze (1,2 milioane de doalri sau puţin peste 900.000 de euro).

Premiul Nobel 2013 pentru Chimie a fost câştigat de Martin Karplus, Michael Levitt şi Arieh Warshel, „pentru dezvoltarea unor modele multiscalare pentru sistemele chimice complexe”.

Premiul Nobel 2013 pentru Medicină a fost câştigat de James E. Rothman, Randy W. Schekman şi Thomas C. Südhof. Cei trei au fost premiaţi pentru descoperirile lor legate de maşinăria care reglează „traficul intracelular”, un sistem de transport major în celulele corpului uman.

Premiul Nobel 2013 pentru Fizică a fost câştigat de François Englert şi Peter W. Higgs, „pentru descoperirea teoretică a unui mecanism care contribuie la înţelegerea originii masei particulelor subatomice, care a fost recent confirmată prin descoperirea particulei fundamentale prezise, de către experimentele ATLAS şi CMS ale acceleratorului de particule de la CERN”.

Câştigătorul premiului Nobel pentru pace – singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel – va fi anunţat vineri.

Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 14 octombrie.

Spynews
Românii s-au bătut crunt cu polițiștii din Leeds! Au răsturnat și incendiat mașini: „Să vină mascații de la București” | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Locul din România supranumit litoralul de la munte. Puține persoane știu de existența lui, deși zona e plină de atracții turistice
Capital.ro
Proprietarii de terenuri din România au interzis. Amenzi între 7.500 și 15.000 de lei
Playtech.ro
ȘOC! Vedeta din România care DIVORȚEAZĂ pentru a 7-a oară!
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
Au fost găsite noi fragmente osoase în Vaslui. Și acestea ar purta „semnătura” Narcisei și a lui Zoro
Spynews
30 de elevi din Coreea de Nord, uciși pentru că s-au uitat la seriale sud-coreene. Au fost împușcați în văzul tuturor
Evz.ro
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Răsturnare de situație în cazul morții Mariei Diana, tânăra ucisă de urs la Jepii Mici: ”Băiatul era singur și
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Mai mulți români din Marea Britanie s-au luptat cu polițiștii englezi, ba chiar le-au răsturnat mașina: „Să vină mascații de la București, că și pe ăia îi dărâmăm”
Capital.ro
Obligatoriu pentru cei care fac ITP. Legea se aplică în toată România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Ministrul Sorin Grindeanu își cere scuze pentru întârzierea bagajelor pe Aeroportul Otopeni
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'