Tamas a precizat că, potrivit legislaţiei în vigoare, promovarea unui proiect de hotărâre în Consiliul Judeţean poate fi iniţiată de unul sau de mai mulţi cetăţeni cu drept de vot, dacă acesta este susţinut prin semnături de cel puţin cinci la sută din populaţia cu drept de vot a unităţii administrativ-teritoriale respective, ceea ce în judeţul Covasna înseamnă 9.312 cetăţeni.
„Până în prezent s-a strâns un număr dublu de semnături faţă de ceea ce ar fi necesar, conform legii. În cadrul acţiunii s-au adunat deja peste 20.000 de semnături, urmând ca luni să facem centralizarea finală”, a spus Tamas.
În urmă cu două săptămâni, UDMR Covasna a început acţiunea de strângere de semnături pentru a iniţia un proiect de hotărâre în Consiliul Judeţean (CJ) Covasna pentru organizarea unui referendum în vederea consultării cetăţenilor din judeţ privind oportunitatea înfiinţării unei regiuni de dezvoltare formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a propus, în 25 septembrie, la Cluj, organizarea referendumurilor locale în şase judeţe din ţară, în 8 decembrie, pentru consultarea populaţiei cu privire la regionalizare.
Potrivit lui Kelemen, referendumurile locale pentru consultarea populaţiei cu privire la regionalizare vor avea loc în judeţele Harghita, Covasna, Mureş, Bihor, Sălaj şi Satu Mare.
Kelemen spunea că, în cazul judeţelor Harghita, Covasna şi Mureş la referendum va fi o singură întrebare, respectiv: „Sunteţi de acord ca judeţele Harghita, Covasna şi Mureş să se constituie într-o singură regiune, cu centrul în Târgu Mureş?”, la care se răspunde cu „da” sau „nu”.
VEZI SI:
Propunerile UDMR pentru Constituţie: Limbă regională şi eliminarea sintagmei „stat naţional”