Şeful Guvernului a luat parte la o recepţie organizată cu ocazia Zilei Naţionale a Spaniei, marcată pe 12 octombrie, prilej cu care a evocat aspectele care unesc cele două ţări: „originea noastră latină, cultura, educaţia, economia şi în mod sigur interesele europene şi la nivel internaţional”.
„În mod special vreau să folosesc această ocazie pentru a mulţumi Spaniei, poporului spaniol, politicienilor şi societăţii civile din Spania pentru modul în care sunt primiţi, sunt lăudaţi, sunt trataţi cei peste un milion de români care trăiesc, muncesc, care îşi desfăşoară practic viaţa lor de zi cu zi şi şi-au unit destinul de Spania. Este cea mai importantă comunitate românească din străinătate, alături de cea din Italia şi faptul că, atât pe parcursul vizitei (efectuate în iulie la Madrid – n.r.), cât şi în orice alte ocazii nu am auzit decât vorbe frumoase despre românii din Spania, despre modul în care muncesc, despre modul în care s-au integrat în societate, este o mare mândrie şi vreau să mulţumesc în mod special poporului spaniol, autorităţilor spaniole pentru faptul că-i tratează pe românii din Spania ca pe nişte prieteni, ca pe nişte cetăţeni europeni şi este un exemplu extraordinar pentru români că sunt trataţi egal, în calitate de cetăţeni europeni”, a spus Victor Ponta.
Premierul a mulţumit pentru modul în care a fost primit de regele Juan Carlos al Spaniei şi de preşedintele Guvernului, Mariano Rajoy, în cadrul vizitei pe care a efectuat-o în iulie la Madrid.
„Doar pentru asistenţa română: să ştiţi că am folosit cuvântul «preşedinte» când m-am adresat primului-ministru Rajoy şi presa română a fost un pic uimită că-mi spunea domnul Rajoy «preşedinte». Sper că s-au lămurit între timp aceste lucruri, că nu a mai fost niciun fel de confuzie”, a ţinut să puncteze Victor Ponta, evocând întâlnirea cu şeful executivului spaniol, lider al Partidului Popular.
Ambasadorul Spaniei la Bucureşti, Estanislao de Grandes Pascual, a vorbit despre „instituţionalizarea contactelor la nivel înalt” dintre oficialii români şi spanioli şi de elaborarea unui plan de acţiune care să ofere conţinut acestor contacte.
„Sfârşitul recesiunii în Spania şi perspectivele unei recuperări treptate a economiei noastre vor favoriza creşterea investiţiilor noastre şi intensificarea relaţiilor economice. (…) Nivelul deosebit de mare al sumelor transferate de cetăţenii români rezidenţi în Spania – în jur de 700 de milioane de euro – dovedesc importanţa prezenţei celor aproape un milion de români în ţara mea”, a adăugat ambasadorul.
El a mai arătat că schimburile comerciale dintre cele două state au atins de 2,6 miliarde de euro, iar investiţiile spaniole în România sunt în creştere.