Consiliul Local Suceava s-a întrunit, vineri, în şedinţă extraordinară, înaintea şedinţei asociaţiei creditorilor, pentru a dezbate un proiect de hotărâre, iniţiat de primarul Ion Lungu, la cererea administratorilor judiciari care au solicitat majorarea preţului gigacaloriei de la 274 de lei la 445,16 lei ca o condiţie minimă pentru ca asociaţia creditorilor să fie de acord cu reluarea furnizării căldurii în sistem centralizat, relatează Mediafax.
Primarul a explicat că populaţia va plăti preţul de 185 de lei pe gigacalorie, diferenţa urmând să fie achitată de municipalitate.
Liderul grupului PDL din CL Suceava, Lucian Harşovschi, a propus ca majorarea de preţ să fie valabilă doar până în data de 9 noiembrie, când ar urma să intre în funcţiune noua centrală termică administrată de o firmă privată, iar preţul gigacaloriei va fi de 116 lei, amendament respins de majoritatea USL care a arătat că preţul gigacaloriei produse de noua centrală termică este deja stabilit.
CITEŞTE ŞI Scandal monstru pe facturile la căldură la şedinţa Consiliului local Suceava VIDEO
Consilierii locali au votat ulterior, în unanimitate, majorarea preţului gigacaloriei la 445 de lei, toate grupurile politice subliniind că doresc să fie furnizată căldură în municipiu.
Directorul Termica SA, Ovidiu Dumitrescu, a declarat că, tehnic, societatea este pregătită să furnizeze căldură dacă asociaţia creditorilor va fi de acord şi dacă se întrunesc condiţiile legale, ca trei nopţi consecutive temperaturile atmosferice să fie sub zece grade Celsius.
El a arătat că, în noaptea de joi spre vineri, temperatura medie nocturnă a fost de 9,8 grade Celsius, iar prognoza este că vremea continuă să se încălzească. Totodată, el a arătat că va trebui ca şi asociaţiile de proprietari să dorească să primească agent termic, exemplificând cu situaţiile înregistrate anul trecut când, în condiţii mult mai vitrege, se furniza agent termic, iar locatarii închideau căldura de la intrarea în bloc.
Prezent la şedinţa CL Suceava, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a spus că au fost îndeplinite cerinţele creditorilor pentru furnizarea de căldură în municipiu şi a subliniat că, dacă se îndeplinesc condiţiile legale, Termica este obligată să furnizeze agent termic.
„Furnizarea căldurii nu este aleatorie, că nu e un butic din bazar care dă sau nu marfă. O eventuală nefurnizare poate fi infracţiune”, a spus Nechifor.