Studii recente arata ca partenerii care se declara fericiti in casnicie divorteaza, in medie, dupa sase ani de la aparitia in fata starii civile.
Thomas Bradbury, profesor de psihologie la universitatea americana, si echipa sa de cercetare au constatat ca rata divortului este mai mica in randul casniciilor mai putin implinite, comparativ cu mariajele fericite.
Psihologii americani au facut referire la nivelul de fericire al barbatilor insurati, care divorteaza mai des desi sustin ca sunt impliniti in casnicie.
Explicatia unui paradox
Pentru a explica acest paradox, specialistii si-au canalizat atentia asupra gradului de implicare in casatorie. Cuplurile fericite pun mai putin pret pe obligatiile maritale si pe devotamentul in relatie. Din aceasta cauza, ajung mai frecvent la divort, desi au perioade mai lungi de bunastare emotionala.
Pe o perioada de zece ani, echipa lui Bradbury a analizat 136 de cupluri casatorite de cel putin sase luni si autodeclarate fericite. Psihologii au luat in calcul personalitatea fiecarui partener, nivelul de stres, agresivitatea verbala a fiecaruia, capacitatea de a rezolva probleme sub presiune, dar si existenta sau lipsa copiilor in casnicie.
Dintre toti factorii, unul singur a facut diferenta in ceea ce priveste rata divortului: personalitatea. Oamenii de stiinta au evaluat modul in care personalitatile sotilor au influentat comunicarea dintre ei doi.
Continuarea pe Lyla.ro.