Trofeul Anim’est 2013 a fost înmânat. Află cine l-a câştigat

Coproducţia sloveno-germană "Boles", de Špela Cadež, a câştigat trofeul festivalului Anim'est 2013, la gala care a avut loc sâmbătă seară, la Cinema Elvira Popescu din Bucureşti, informează organizatorii.
Alina Costache
13 oct. 2013, 07:47
Trofeul Anim'est 2013 a fost înmânat. Află cine l-a câştigat

Juriul alcătuit din Ron Diamond, Theodore Ushev și Jean-Luc Slock a acordat trofeul Anim’est 2013 filmului „Boles”, de Špela Čadež, pentru crearea unui joc actoricesc realist şi nuanţat. Coproducția sloveno-germană spune povestea lui Filip, un tânăr care locuieşte într-un cartier sărac şi visează să devină un scriitor faimos şi să trăiască o viaţă luxoasă, într-o parte mai prosperă a oraşului.

Pelicula a câștigat premiul pentru cel mai bun film de animație la Animafest Cyprus și a fost prezentat și în competiția Festivalului de la Annecy.

Regizoarea nu a putut fi prezentă la gala de sâmbătă seară, însă a transmis mulțumiri juriului, organizatorilor și publicului Anim’est.

„Ne-am bucurat să lucrăm pentru acest film timp de doi ani, dar nu este satisfacție mai mare decât aceea de a-ți vedea filmul prezentat în fața unui public care îl apreciază”, a declarat Špela Čadež.

Premiul pentru cel mai bun lungmetraj, oferit de Uniunea Cineaștilor din România, a fost acordat filmului „Ziua Ciorilor/ Le Jour des corneilles”, de Jean-Christophe Dessaint (Franța, 2012), pentru atmosfera superbă care conferă subtilitate povestirii. Producția franceză, premiată în acest an la festivalurile de film de la Annecy, San Sebastian și Japan French, ilustrează povestea unui băiat și a tatălui său care duc o viață grea în adâncul pădurii.
Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj a fost adjudecat de filmul „Scrisori de dragoste/ Lettres des femmes”, de Augusto Zanovello (Franța 2013). De asemenea, juriul a acordat o mențiune specială pentru scurtmetraj pentru „Prin tine/ Through You”, de Lucette Braune (Olanda, 2013).

Pelicula japoneză „Regele labirintului/ Maze King”, de Hakhyun Kim (2013), prezentă anul acesta în programul festivalurilor de la Annecy și Cannes, a primit trofeul pentru cel mai bun film studenţesc, oferit de Uniunea Cineaștilor din România. Juriul a oferit o mențiune și unui alt scurtmetraj din competiția de film studențesc, producției „Bunicul meu cel ciudat/ My Strange Grandfather”, de Dina Velikovskaya (2011).

Premiul pentru cel mai bun film din secţiunea Balkanimation a mers în Turcia, pentru „Mătușica/ Teyze”, de Fulya Tokaoğlu (2013). Juriul compus din Otto Adler, Joni Männistö și Anja Struck a premiat povestea bătrânicii îmbrăcată în costum de baie, care trebuie să își demonstreze cu orice preţ că poate să sară de pe trambulină în piscină.

Anul acesta, premiul pentru cel mai bun film românesc, oferit de Asociația Make a Point și care poartă numele Viorica Bucur, ca omagiu adus unui drag prieten al animaţiei și al festivalului în general, a mers către filmul „Somn”, de Mathilde Boiton (2013). Juriul a fost impresionat de modul în care, folosind animaţia tradiţională, filmul îşi conduce privitorii într-o lume imaginară. Acesta nu a fost singurul premiu acordat unui film românesc, juriul oferind o mențiune specială producției „2”, de Ilinca Šeda, pentru modul degajat şi amuzant cu care tratează un subiect serios.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Horoscop bani Camelia Pătrășcanu. Zodiile care își vor umple buzunarele în luna august!
Capital.ro
Ungurii iau banii românilor. Au acordul BNR. Mutare istorică în 2024: A venit vremea
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Litoralul românesc în anii '80, marea piață neagră a Europei de Est. Ce averi făceau bișnițarii polonezi în vacanțele la Marea Neagră
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
De ce îl urăsc Harry și Meghan pe Prințul William. Culisele marii gelozii din Familia Regală
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Ce a primit Andreea din Sibiu, după ce a comandat meniul zilei, la 28 de lei, într-un restaurant din Neptun
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Copiii dispăruți la Constanța au fost găsiți! În ce stare se află și care e motivul pentru care au plecat de acasă: „Acum sunt în siguranță”
Capital.ro
Șoferii cu mașini pe motorină vor fi taxați în plus. Anunț oficial în România chiar azi, 28 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
Luna August se Anunță Mai Caldă Decât Obicei, Avertizează Meteorologii
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!