Expunerea femeii însărcinate la poluanţi atmosferici şi la traficul rutier creşte semnificativ riscul de întârziere a dezvoltării fătului, inclusiv la niveluri mai mici decât cele reglementate de directivele Uniunii Europene privind calitatea aerului, notează autorii acestui studiu, publicat în revista de specialitate The Lancet Respiratory Medicine.
UE a fixat un nivel de 25 de micrograme pe metru cub în medie, pe an, pentru particulele fine. Acestea provin, printre altele, de la gazele de eşapament, sistemele de încălzire şi activităţile industriale.
Greutatea scăzută a unui copil născut la termen (sub 2,5 kg după 37 de săptămâni de sarcină) este asociată cu probleme respiratorii în copilărie şi alte boli mai târziu în viaţă, precum diabetul, obezitatea sau problemele cardiace.
Nu este „neapărat cauza, însă este un semn că ceva nu a mers bine în timpul sarcinii”, subliniază, referitor la poluare, un coautor al studiului, Remy Slama, director de cercetare la Inserm (institut public de cercetare medicală, Grenoble, Franţa).
Cercetătorii au observat, de asemenea, o diminuare a perimetrului cranian, „ceea ce ridică întrebări cu privire la efectul poluării asupra neurodezvoltării, pe plan cognitiv sau comportamental”, după cum a relevat Remy Slama.
CITEŞTE ŞI: Poluarea aerului, mortală pentru persoanele cu insuficienţă cardiacă
„Aceste rezultate sugerează că un procent important din cazurile de bebeluşi cu greutate scăzută la naşterea la termen ar putea fi evitat în Europa dacă poluarea aerului urban, mai ales particulele fine, s-ar diminua”, a apreciat cercetătorul.
Scăderea nivelului de particule fine la 10 micrograme pe metru cub (valoarea-ţintă anuală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii) ar permite evitarea a 22% din cazurile de bebeluşi cu greutate redusă, estimează cercetătorii.
Pentru această cercetare, autorii au adunat şi examinat rezultatele a 14 studii efectuate în 12 ţări europene, la care au participat peste 74.000 de femei care au născut un singur copil între 1994 şi 2011, precum şi datele unui studiu european privind efectele poluării atmosferice (ESCAPE).