Noua Lege a Sănătăţii, în forma sa actuală, creează dispute nesfârşite. Printre noile prevederi se regăseşte şi cea potrivit căreia sunt asiguraţi în special oamenii sănătoşi.
„După o anumită vârstă încep problemele, apar bolile cronice, care necesită tratament şi îngrijire. În această situaţie se va achita o primă de boală, care va fi din ce în ce mai mare. Cine va putea plăti aceste contribuţii? (…) Lupta asiguratorilor este să găsească cât mai mulţi bolnavi sănătoşi, care să contribuie la bugetul comun, dar care nu consumă nimic”, se arată într-un document intern al Ministerului Sănătăţii, prezentat în emisiunea „Ultima Oră” de la România TV.
Jurnalista Corina Drăgotescu, bolnavă de cancer în urmă cu câţiva ani, a confirmat că nu o mai asigură nimeni. „Trebuia să fac o asigurare de viaţă care intră tot în categoria asta, pentru un nenorocit de împrumut bancar. Şi ce am zis? Hai să mă asigur, mă duc eu la o societate cu care avea banca contract şi ce credeţi că mi-au spus? Că trebuia să fiu moartă şi ei nu pot să mă asigure”, a povestit Corina Drăgotescu.
Potrivit aceluiaşi document, ar putea să existe judeţe fără asiguraţi. Practic, ar putea să apară 10-15 spitale controlate de asiguratori, care nu vor avea interesul ca pacientul să fie tratat în localitatea de care aparţine, mai ales în comune.
Dacă Legea Sănătăţii are numeroase lacune, nici Raed Arafat nu este prea bine văzut în această perioadă. El este acuzat că s-ar fi aflat în conflict de interese după ce a primit bani europeni pentru Fundaţia SMURD, în perioada în care era şi subsecretar de stat.
Arafat este acuzat că dotarea SMURD cu ambulanţe, maşini de pompieri şi echipamente medicale ar fi devenit, în ultimii ani, apanajul aproape exclusiv al firmei unui prieten care l-a ajutat să înfiinţeze SMURD-ul. Firma lui Vasile Gogan a livrat peste 1.000 de ambulanţe în ultimii patru ani, în valoare de peste 160 de milioane de lei.