Decizia privind imprescriptibilitatea răspunderii pentru omor, amânată de CCR pentru 21 noiembrie

Curtea Constituţională a amânat pentru data de 21 noiembrie pronunţarea în legătură cu sesizarea privind înlăturarea prescripţiei răspunderii penale pentru infracţiunile de omor.
Romania TV
15 oct. 2013, 12:19
Decizia privind imprescriptibilitatea răspunderii pentru omor, amânată de CCR pentru 21 noiembrie

Judecătorii CCR erau aşteptaţi să se pronunţe marţi în acest caz, însă au decis să amâne decizia pentru 21 noiembrie.

Prin Legea 27/2012 de modificare şi completare a Codului Penal a fost înlăturată prescripţia răspunderii penale pentru omor, omor calificat, omor deosebit de grav şi infracţiuni intenţionate care au avut ca urmare moartea victimei, inclusiv pentru cele în legătură cu care nu s-a împlinit termenul de prescripţie la data intrării în vigoare a legii, respectiv martie 2012. În actul normativ a fost introdusă sintagma „indiferent de data la care au fost comise” pentru imprescriptibilitatea infracţiunilor de genocid, crime contra umanităţii şi de război.

Dispoziţia prevăzută în articolul 125 alineatul 3 din Codul Penal, aşa cum a fost modificat după adoptarea Legii 27/2012, a fost contestată la Curtea Constituţională în 21 decembrie de către Nicolae Junior.

Excepţia de neconstituţionalitate a fost discutată pentru prima dată de Curtea Constituțională în şedinţa din 24 septembrie 2013.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) consideră că admiterea unei excepţii de neconstituţionalitate a articolului 125 din Codul Penal privind înlăturarea prescripţiei răspunderii penale pentru infracţiunile de omor ar putea bloca „dosarele Revoluţiei”.

„Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) îşi exprimă îngrijorarea privind posibila blocare a «dosarelor Revoluţiei» ca urmare a soluţionării unei excepţii de neconstituţionalitate de către Curtea Constituţională a României la data de 15 octombrie 2013”, a arătat, în 9 octombrie, IICCMER, într-un comunicat de presă.

Preşedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru, a transmis judecătorilor Curţii Constituţionale, în 9 octombrie, o scrisoare privind situaţia care ar fi creată odată cu admiterea excepţiei de neconstituţionalitate a Legii 27/2012.

„Această lege sancţionează încălcarea dreptulului la viaţă, cel mai important dintre toate drepturile şi libertăţile recunoscute ale omului. De aceea, acest act normativ reprezintă o necesitate pentru societatea românească, care încă nu şi-a încheiat conturile cu trecutul, inclusiv din perspectiva aflării adevărului cu privire la crimele comise în decembrie 1989. Consolidarea democraţiei în România este, din punctul nostru de vedere, direct legată de sancţionarea crimelor din timpul Revoluţiei române. Aşadar, o eventuală admitere a excepţiei de neconstituţionalitate a Legii 27/2012 ar crea blocaje greu de îndepărtat în viitor”, se arată în scrisoarea semnată de Andrei Muraru.

Legea 27 din 16 martie 2012, pentru modificarea şi completarea Codului Penal al României şi a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, a fost publicată în Monitorul Oficial în 20 martie 2012.

Actul normativ are implicaţii inclusiv în ceea ce priveşte cercetarea şi judecarea persoanelor responsabile pentru decesele înregistrate în contextul evenimentelor din decembrie 1989, susţine IICCMER.

„Consecinţa ar fi că faptele de la Revoluţie pentru care nu se îndeplinise termenul de prescripţie în martie 2012 (şi care deveniseră astfel imprescriptibile) vor fi prescrise definitiv, deci nu se mai poate atrage răspunderea penală a făptuitorilor. Toate denunţurile vor fi soluţionate prin rezoluţii de neîncepere a urmăririi penale. Precizăm că modificarea din 2012 nu are niciun efect asupra faptelor de omor pentru care termenul de prescripţie a răspunderii penale era deja împlinit”, a mai arătat IICCMER.

Potrivit IICCMER, România a fost singura ţară din fostul bloc sovietic în care Revoluţia din 1989 a înregistrat morţi şi răniţi: peste 1.200 de decese (dintre care peste 900 civili, majoritatea victimelor fiind împuşcate) şi peste 3.500 de răniţi.

Spynews
Antonia și Cristian Marinescu de la Mireasa, sezonul 9, au aniversat trei luni de relație. Tânăra, mesaj emoționant pentru iubitul ei din afara competiției / FOTO
Bzi.ro
Ileana Stana-Ionescu va fi incinerată pentru că „nu mai sunt locuri”! „Este o barbarie să o incinerezi!”
Fanatik.ro
Motivul pentru care casele din Japonia, China sau Coreea de Sud au acoperișuri curbate. Puțini s-ar fi gândit la asta
Capital.ro
Legea îi obligă pe toți proprietarii de teren din România. Amendă 6.000 de lei dacă nu dispare imediat
Impact.ro
Delia, poze de INFARCT! Și-a etalat posteriorul OBRAZNIC pe internet, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Românii vor pierde încă 500 de lei! Anunțul oficial
Adevarul
EXCLUSIV. Jack Rakove, expert la Stanford, laureat al Premiului Pulitzer: „Donald Trump poate fi comparat clar cu Ceaușescu”
Spynews
Știrile Antena Stars. Alina Eremia, incident neașteptat pe scena de la Neversea. Ce a pățit artista când se afla în fața publicului: „Simțeam adrenalina” / VIDEO
Spynews
Mira și Levi Elekes, vacanță de lux în Santorini! Cum arată locul fabulos în care s-au cazat: ”E ireal de frumos” / VIDEO
Evz.ro
Veste năucitoare pentru proprietarii de câini. Au la dispoziție 30 de zile
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
wowbiz.ro
Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu bebelușul. Cei doi au ales un nume biblic, cu totul special
Cancan.ro
Cel mai ghinionist elev din România la Bacalaureat 2024 este din Aiud. Ireal cu ce note a picat
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
România se află sub cod galben de caniculă: Meteorologii ANM anunță temperaturi de 40 de grade Celsius la umbră. Care este prognoza meteo pentru ziua de marți
Capital.ro
OBLIGATORIU pentru proprietarii de câini din România. Au termen 30 de zile să intre în legalitate
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini fierbinți cu Aza Gabriela, iubita lui Horațiu Moldovan, în costum de baie!
stirilekanald.ro
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
substantial.ro
Summitul NATO de la Washington: Ucraina în prim-plan și măsuri suplimentare de apărare
MediaFlux
PENSIE pentru românii care au MUNCIT doar CINCI ANI. Câți bani primesc
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!