Documentul consideră că situaţia economică a României oferă perspective favorabile pentru viitorul apropiat. „Cu o creştere solidă a PIB, o rată redusă a inflaţiei şi un deficit bugetar care poate stârni invidia multor state ale UE, situaţia actuală a României s-a îmbunătăţit semnificativ în ultimii an, punând bazele unei fundaţii pe care viitorul economic al ţării poate fi edificat”.
Raportul laudă de asemenea şi eforturile depuse de către premierul Victor Ponta: „Eforturile Prim-ministrului Victor Ponta de a creşte transparenţa şi de a se angaja într-o combatere mai eficientă a corupţiei ar putea creşte încrederea investitorilor internaţionali în mediul românesc de afaceri”.
„Premierul Ponta susţine un model de creştere economică bazat pe investiţii, mai puţine taxe, mai puţină birocraţie, privatizare, bugete echilibrate, cheltuieli guvernamentale disciplinate”, insistă raportului emis de „Democracy Institute”.
Materialul avertizează totodată că respingerea de către legislativ a proiectului privind Roşia Montană ar putea transmite un semnal negativ investitorilor internaţionali: „în termeni economici şi de mediu, proiectul minier este un scenariu «win-win». Proiectul este extrem de important pentru economia unei ţări care de la declanşarea recesiunii în 2009 s-a luptat pentru a atrage investiţii. Dacă decizia parlamentară blochează proiectul, investitorii se vor gândi atent înainte de a investi sume mari în România”.
Documentul concluzionează că „guvernul condus de Victor Ponta a demonstrat capacitatea de a face bine unele lucruri importante, în condiţiile în care „economia României creşte astăzi mai repede decât cea a SUA sau a Marii Britanii”.
Materialul consideră totodată că „este în interesul marilor naţiuni industrializate, şi în special al Statelor Unite, ca Guvernul Ponta să continue în direcţia acestui angajament mutual benefic faţă de comunitatea economică internaţională”.
„Democracy Institute” este condus de doctorul Patrick Basham, colaborator al New York Times şi Washington Post, şi acţionează sub supervizarea unui consiliu, care cuprinde figuri marcante din spaţiul public şi academic american, precum Chris Edwards, directorul de studii cu privire la impactul politicilor fiscale al think-tank-ului libertarian, Cato Institute.