Băsescu: SMURD nu a fost creat de un om. Sistemul a fost creat cu banii românilor

Preşedintele Traian Băsescu a făcut primele declaraţii de presă, după demisia lui Raed Arafat de la Ministerul Sănătăţii. Şeful statului a declarat că există interese gigantice pentru neadoptarea Legii sănătăţii. A refuzat să dea nume, dar a precizat că este vorba de cei prin mânile cărora trec "milioane" fără ca aceşti bani să se regăsească în modernizarea sistemului.
Romania TV
11 ian. 2012, 13:25
Băsescu: SMURD nu a fost creat de un om. Sistemul a fost creat cu banii românilor

Preşedintele a mai spus că a avut o discuţie telefonică cu Raed Arafat, dar nu doreşte să continue polemica.

Băsescu a adăugat că un raport al fostului subsecretar de stat, pe tema Legii sănătăţii, nu a ajuns la el, dar ştie cu siguranţă că a fost trimis către ministrul Sănătăţii „în seara” în care a intervenit telefonic la un post de televiziune. „Dar la Cotroceni nu a ajuns”, a spus el.

„Am avut o discuţie telefonică. Nu doresc să continuu această polemică. Pur şi simplu nu mă interesează”, a spus preşedintele, întrebat dacă a discutat cu Raed Arafat.

Preşedintele a adăugat că obiectivul său este reformarea sistemului de sănătate.

„Dacă există un raport trimis la Cotroceni, cu siguranţă are un număr de înregistrare. Aici nu se poate mişca nicio hârtie fără număr de înregistrare”, a spus preşedintele.

Şeful statului nu a scăpat ocazia de a-şi regla conturile cu Raed Arafat, considerat creatorul SMURD.

Băsescu a arătat că SMURD nu a fost creat de un om şi că statul a făcut eforturi uriaşe pentru acest sistem, iar abordarea din ultimele zile i se pare „deplasată”.

SMURD nu a fost creat de un om. Statul român a făcut eforturi uriaşe pentru dotarea SMURD şi a Ambulanţei„, a spus Băsescu.

El a adăugat că acest sistem a fost creat „cu banii românilor”, care au fost plătiţi sau urmează să fie plătiţi.

Băsescu a mai spus că „nu a venit niciun personaj din ţara asta cu banii în buzunar”, sistemul fiind creat de statul român.

Pe de altă parte, Băsescu a  precizat că trebuie rezolvată problema monopolului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care este „un dezastru” din punctul de vedere al cheltuielilor.

Şeful statului a criticat, de asemenea, „politizarea” sistemului medical, „ineficienţa” administrativă şi „corupţia” din sistem.

Traian Băsescu a spus că toate aceste probleme trebuie rezolvate pentru a clarifica şi problema subfinanţării sistemului de sănătate, în pofida faptului că bugetul alocat acestuia a crescut de la un miliard de euro, în 2000, la 5 miliarde de euro, în 2011.

„Sistemul de sănătate trebuie depolitizat cât mai curând”, a subliniat şeful statului.

Iată principalele declaraţii ale preşedintelui Băsescu:

Pentru fiecare dintre dvs., am un cadou la început de an, capitolul cu serviciul de urgenţă din noua Lege a sănătăţii. Îl rog pe Valeriu să-l distribuie poate îl duceţi şi în redacţii. Acolo nu veţi găsi nicio referire la privatizarea ambulanţei de stat sau a SMURD-ului.

Introducerea răutăcioasă a fost deja făcută. Ca atare, putem continua. Proiectul va fi pus şi pe site-ul preşedinţiei, alături de raportul comisiei prezidenţiale pentru sănătate.

A existat o comisie prezidenţială, formată din specialişti neutri, dar de mare prestigiu. Preşedintele comisiei a fost rugat să transfere într-un proiect ceea ce s-a constatat în raportul de diagnosticv al sistemului de sănătate. În calitate de preşedinte al comisiei a fost profesorul Cristian Vlădescu, unul din marii specialişti pe medicină administrativă.

A fost un efort de patru ani ca această lege să poată fi lansată în dezbatere publică.

SMURD-ul este parte a ISU. Sunt cei cu descarcerarea şi cei cu salvările SMURD care toţi sunt pompieri. Nu discutăm de vreo unitate a Ministerului Sănătăţii. Vorbim de o unitate militarizată. Cine poate gândi privatizarea coloneilor, subofiţerilor de pompieri?

Sunt interese gigantice în neadoptarea unei noi legi a sănătăţii.

Pompierii de pe salvările SMURD iau şi un medic de la ambulanţă când situaţia o impune. Sunt aceeaşi pompieri pe maşinile de stins incendii şi cei de pe salvări, în general, nu în totalitate.

Structurile militarizate nu se pot privatiza în România. Serviciile de salvare nu intenţionează să le privatizeze nimeni, dar noua lege deschide o portiţă către administraţiile locale ceea ce mie mi se pare în regulă.

Să poată contribui şi ele la promptitudinea servicului de ambulanţă. Este o difeirenţă întrre localităţile mari şi ceea ce se întâmplă la sate. De aceea deschiderea posibilităţii ca primăriile şi CJ să fie parte a servicului de ambulanţă nu face nimic rău.

Am convingerea că autorităţile locale îşi vor schimba puţin priorităţile de cheltuieli şi vor cumpăra ambulanţe pe care le vor pune în comune.

Ideea principală este îndreptată cître posibilitatea ca CJ să poziţioneze ambulanţe poziţionate direct în mediul rural.

Vă rog să vă întrebaţi câte vieţi se pierd în mediul rural datortiă întârzierilor.

SMURD nu a fost creat de un singur om. Statul român a făcut eforturi uriaşe. Sistemul a fost creat cu banii românilor. Nu a venit niciun personaj din ţară cu banii în buzunar. Sistemul este unul creat de statul român care poate fi condus de un om sau de altul, dar este pentru cetăţeni pentru a-i ajuta când le este greu. De aceea, abordarea publică din ultimele zile mi se pare deplasată.

Mie mi s-a părut imorală discuţia cine ia banii: statul sau ambulanţa privată? Dar nu am auzit să se spună că banii trebuie să ajungă la primul care ajunge la accident.

Dacă vor veni şi alţii şi vor avea idei mai bune sunt bineveniţi.

Raportul şi realitatea sistemului de sănătate ne arată că principalele probleme sunt monopolul CNAS care este un dezastru din punct de vedere al eficienţiei. Al doilea neajuns  este politizarea sistemului sanitar, apoi ineficienţa, corupţia şi de-abia al cincilea este subfinanţarea.

Sistemul nu a progresat din 2000 deşi s-au introdus în el de cinci ori mai mulţi bani.

Sentimentul general în ceea ce priveşte securitatea sanitară a cetăţeanului este îndoielnic şi toată lumea critică sistemul, pe bună dreptate.  Spre regretul meu, deşi am insistat ca proiectul legii să fie pus pe site din octombrie, politic nu s-a reuşit decât în decembrie.

Am observat din toată zbaterea legată de sistemul de sănătate că s-a adaptat la a consuma sume tot mai mari fără a deveni mai performant. Dezbaterea trebuie dusă la fondul ei, la perspectiva de trasnformare a unor spitale în societăţi comerciale sau fundaţii, de înlocuirea CNAS cu asigurători privaţi, trebuie dusă în zona administraţiei locale care dobândeşte libertăţei majore de a angaja medici şi echipe specializate.

Intervenţia mea publică a fost atunci când am considerat că s-a depăşit orice limită a dezinformării.

Există două SMURD-uri în România: unul al statului, condus de un colonel şi al doilea o fundaţie cu sediul Târgu Mureş, care face ce vrea cu banii ei.

NImeni nu va putea face un servicuu de ugenţă separat de cel al statului. Cine va fi autorizat nu poate lucra decât prin 112, prin STS ce asigură comunicaţiile în acest sistem.

Eu însumi am probleme să înţeleg toate mecanismele aşa cum au fost propuse dar vreau să trag un semnal de alarmă, că trebuie să dicutăm plecând de la diagnosticul sistemului de sănătate.

Citiţi cele patru pagini din lege pentru că altfel va fi suficientă delaţiune, suficientă dezinformare.

Vom continua să investim sume foarte mari în serviciul de urgenţă

Din dezbaterea publică pot apărea idei bune, dacă ea va fi depolitizată şi privită din punct de vedere tehnic.

Nu spun că somităţile care au lucrt la acest proiect de lege nu au şi omis unele lucruri, dar am convingerea că o dezbatere onestă ne poate duce către o soluţie mai bună

Nu trebuie să fie luată ca o ameninţare, dar nu aş vrea să se repete experienţa de la Legea educaţiei, care a fost superpolitizată ceea ce a împins guvernul să-şi asume răspunderea. Vreau să cred că am învăţat din aceste erori.

Sunt oameni orchestră în televiziuni, se mai împopoţonează cu titluri de dom’ profesor.

Faptul că s-au preluat idei din experineţa unor ţări care au reuşit mai bine decât noi să satisfacă exigenţele populaţiei este un lucru bun

Nu consideraţi că am devenit primul doctor al ţării, dar vreau ca sistemul să fie reformat.

Cine spune că sistemul trebuie creat într-un an? Trebuie să ai legea-cadru şi pe urmă se va dezvolta o legislaţie secundară, iar transformările nu pot fi făcute peste noapte. În această lege se spune că niciun cetăţean al României nu poate fi refuzat la asigurare.

Toţi cei printre degetele cărora li se scurg miliardele printre degete prin adoptarea legii sunt împotriva ei. Un asigurator privat nu va mai fi de acord să ţii un om în spitale 14 zile pentru nişte analize. Unul privat îi spune medicului că internarea e de 48 de ore după o operaţie de apendicită.

Am avut o discuţie telefonică cu domnul doctor. Nu aş vrea să continui polemica, nu mă interesează. pe mine mă interesează ca sistemul de sănătate să evolueze pozitiv. Dacă a trimis vreun raport la Cotroceni, îl poate face public, dar eu nu am văzut un raport. Ştiu sigur că raportul către ministrul Sănătăţii a fost trimis în seara în care am intervenit telefonic.

Un preşedinte de consiliu judeţean care este ales uninominal trebuie să arate că-i pasă de cetăţenii din judeţ. Dacă aş fipreşedinte de CJ aş cumpăra câteva ambulanţe în comunele îndepărtate de reşedinţa de judeţ. În momentul de faţă, primarii nu au voie să cumpere ambulanţe. Cel mai important este să vrei să salvezi viaţa, nu a cui e ambulanţa.

De ce nu mă întreaţi ce am discutat cu nevasta? Eu am discutat în birou la mine. Nu vă întreb ce discutaţi dv. în redacţie.

Vreau să cred că măcar Legea sănătăţii am putea să o dezbatem în februairie, iar înainte de vacanţa de vară să o avem adoptată. Nu-mi doresc o asumare a răspunderii, nu pentru că am dubii în privinţa calităţii legii, ci pentru că aş vrea ca toţi românii să-i ştie conţinutul.

Legea lasă loc sectorului privat în zone care până acum erau doar ale statului, erau tabu. Vor fi mulţi care vor dori o asigurare mai mare decât pachetul minim. Dacă avem mai mulţi asiguratori, vor fi mai mulţi români care vor dori să o facă.

Abordarea asta va aduce mai mulţi bani în sistem şi va introduce mediul privat în gestionarea banilor pentru că statul s-a dovedit incapabil să o facă.

Statul nu se poate deroba de responsabilitatea pentru sănătatea publică şi este acuzat pe bună dreptate de slaba calitate a sistemului pentru că doar el este jucător. Când va fi şi sistemul privat, vom fi responsabili financiar împreună.

CNAS  nu reuşeşte să urmărească ce se întâmplă cu medicamentele şi banii din spitale. Sistemul de stat nu urmăreşte corect banii. Este clar că este o problemă de sistem, nu de oameni. Avem 42 de case de asigurări judeţene care nu controlează cum se cheltuiesc banii.

O casă privată nu va tolera o internare de două săptămâni pentru o operaţie de amigdalită.

Acum se drenează sume uriaşe din sistemul de sănătate şi nu ştim unde sunt.

Aşa cum merge, nu mai merge.

 

 

 

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Câți bani câștigi, de fapt, dacă pui 1000 de lei într-un depozit bancar sau în titluri de stat. Ofertele Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, CEC Bank sau Raiffeisen pentru clienți. Suma pe care o ridici de la titlurile Tezaur după un an
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Scăpați de calvarul perdelelor șifonate, după spălare. Vă ia câteva secunde
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet 😢 Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Atacurile israeliene în Fâșia Gaza: cel puțin 120 de palestinieni decedați și un spital avariat
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy