Senatul ar fi trebuit să constate marţi încetarea mandatului de senator deţinut de Antonie Solomon, condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi fals intelectual, şi vacantarea postului acestuia.
Înainte de vot, senatorul PSD Şerban Nicolae a avertizat că Senatul se află în faţa unei „probleme juridice interesante” ca urmare a efectului legii privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor.
Astfel, el a explicat că în Colegiul 1 din Circumscripţia electorală 17 Dolj unde ar urma să fie vacantat postul de senator şi să se organizeze noi alegeri a fost aleasă, prin votul dat de alegători, senatoarea PC Cristiana Anghel. El a menţionat că Antonie Solomon a ajuns să obţină un mandat de senator în acest colegiu, din partea PPDD, doar în urma colectării voturilor obţinute la nivel naţional.
Acesta a subliniat că senatorii pot, astfel, să decidă numai încetarea mandatului de senator al lui Solomon şi vacantarea postului de senator din colegiul în care acesta a fost ales.
În urma voturilor senatorilor, proiectul de hotărâre privindu-l pe Solomon a fost retrimis la Comisia juridică, pentru ca senatorii jurişti să îşi spună punctul de vedere privind această situaţie.
Decizia a fost luată cu 54 de voturi „pentru”, 36 voturi „împotrivă” şi două „abţineri”.
În data de 8 octombrie, senatorii din Comisia juridică au luat act de sentinţa penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Secţia I Penală, privind condamnarea definitivă a lui Antonie Solomon.
În sesizarea primită de conducerea Senatului din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se precizează că, prin sentinţa penală 701 din 11 iulie, definitivă prin decizia penală 178/20.09.2013, s-a dispus, în baza articolului 254 din Codul penal, condamnarea lui Antonie Solomon la trei ani de închisoare şi trei ani interzicerea unor drepturi.
În baza articolului 289 din Codul penal, Antonie Solomon a mai primit şi o altă condamnare la un an de închisoare, dispunându-se însă ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea – trei ani de închisoare şi trei ani de interzicere a unor drepturi.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv, în data de 20 septembrie, pe Antonie Solomon, fost primar al Craiovei, la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi fals intelectual.