Acesta a declarat că nu a luat încă o decizie dacă referendumul va fi doar la Grinţieş sau în tot judeţul, dar este convins de necesitatea consultării populaţiei prin referendum sau dezbateri publice.
Acest referendum ar putea avea loc în contextul în care Guvernul a decis să redeschidă mina. ‘Am înţeles că a fost publicată ordonanţa guvernului de redeschidere a minei. Nu poţi lua o hotărâre fără studiu de impact şi până nu este consultată populaţia. Trebuie luate toate măsurile care se impun şi trebuie consultată populaţia printr-un referendum sau adunări, dezbateri. Este nevoie de locuri de muncă, dar nu oricum’, a afirmat Culiţă Tărâţă.
Şi preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, susţinea în urmă cu o lună de zile că va propune locuitorilor din comuna Tulgheş să se pronunţe în cadrul unui referendum privind redeschiderea minei de uraniu. El declara, la Piatra Neamţ, că în cazul în care locuitorii din Tulgheş vor fi împotriva redeschiderii minei, dar Guvernul va hotărî totuşi redeschiderea exploatării, va ataca în instanţă decizia Executivului.
Compania Naţională a Uraniului a solicitat, prin Ministerul Economiei, deschiderea unui nou zăcământ de uraniu, aflat în comuna Grinţieş, dat fiind faptul că singurul zăcământ aflat în prezent în exploatare, cel de la Crucea, judeţul Suceava, este în curs de epuizare.
Investiţia ar urma să fie de circa 100 de milioane de euro.
Potrivit estimărilor, uraniul extras de la mina Grinţieş va asigura necesarul celor două reactoare de la Cernavodă, dar şi a celorlalte două reactoare ce ar putea fi date în folosinţă în următorii ani.
Prospecţiunile de la mina Grinţieş au început în anii ’60 şi au durat până în anul 2001 când cele 29 de galerii ale minei au fost închise oficial. De-a lungul celor 40 de ani, localnicii spun că s-a făcut extracţia propriu-zisă a uraniului doar circa şase luni.
VEZI SI: