Experţii FMI vin săptămâna viitoare în România pentru a negocia cu guvernul bugetul pentru 2014. Este cea mai lungă vizita a FMI în România şi fiecare bănuţ se va negocia la sânge, mai ales pentru că veniturile statului au scăzut în ultimele luni.
Potrivit unui proiect de buget pe 2014 obţinut de România TV, punctul de pensie va creşte de la 762 de lei la 960 de lei. Legea pensiilor prevede ca punctul de pensie să crească cu 100% valoarea inflaţiei şi jumătate din creşterea reală a salariului mediu brut pe economie. Cum inflaţia se aşteaptă să fie de 2%, guvernanţii au decis să adauge mai mulţi bani la pensii.
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a explicat, miercuri, în şedinţa de guvern, că pensiile vor fi indexate luând în calcul inflaţia consemnată în 2012 şi nu cea de anul acesta, în contextul în care premierul subliniase că pensiile vor creşte în 2014 peste inflaţia actuală.
„Avem cea mai mică inflaţie, în scădere, însă pensiile o să crească, totuşi, cu cât am zis, anul viitor, cu aproape 3%…”, a declarat Ponta la începutul şedinţei, însă Câmpeanu i-a atras atenţia că este vorba de o indexare cu 3,75%.
„3,75? Aşa darnici sunteţi?”, s-a mirat premierul. „Nu, domnule prim-ministru, se ia inflaţia pe anul trecut, din cauza aceasta”, i-a răspuns ministrul.
„Bine. Dăm, că, slavă Domnului, la pensie chiar trebuie daţi bani, dar auzeam cu «inflaţia galopantă». «Inflaţia galopantă» e 1,8, e cea mai mică, cred, din foarte multe timpuri”, a afirmat Ponta.
Prim-ministrul Victor Ponta anunţa la începutul lunii octombrie că pensiile vor fi indexate în 2014, probabil cu o valoare mai mare decât rata inflaţiei.
„Anul viitor vom indexa pensiile cu mai mult decât rata inflaţiei şi vom creşte şi salariile mici. Este posibil să creştem pensiile peste rata inflaţiei, avem semnale că inflaţia va fi destul de redusă”, a precizat Victor Ponta.