Statutul juridic al studenţilor străini, discutat de ofiţerii de la imigrări în universităţile din Capitală

Cadrul legislativ şi modificările în domeniul reglementării statutului juridic al studenţilor şi elevilor străini au fost discutate de cetăţeni străini şi ofiţeri ai Direcţiei pentru Imigrări a Municipiului Bucureşti (DIMB) la mai multe universităţi din Capitală.
Filip Stan
16 oct. 2013, 14:08
Statutul juridic al studenţilor străini, discutat de ofiţerii de la imigrări în universităţile din Capitală

În baza protocolului de cooperare privind admisia şi şederea în România a străinilor veniţi la studii şi în scopul desfăşurării activităţilor didactice, protocol încheiat între Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Afacerilor Interne, ofiţerii DIMB au organizat 11 reuniuni de lucru cu reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ de stat şi private din Bucureşti, informează un comunicat remis miercuri de Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI), potrivit Agerpres.

În Bucureşti, în prezent, sunt înregistraţi 2.571 cetăţeni străini aflaţi la studii. Principalele ţări de origine a străinilor aflaţi la studii sunt: Moldova, Turcia, Israel şi Tunisia.

Potrivit IGI, activităţile au fost desfăşurate la Universitatea Bucureşti, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, Academia de Studii Economice, Universitatea Politehnica, Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport, Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Universitatea „Dimitrie Cantemir”, Universitatea „Nicolae Titulescu”, Universitatea „Titu Maiorescu”, Universitatea Româno-Americană şi Inspectoratul Şcolar General al Municipiului Bucureşti.

„În cadrul întâlnirilor de lucru au fost abordate subiecte de interes privind cadrul legislativ şi modificările în domeniul reglementării statutului juridic al studenţilor şi elevilor străini, tendinţele exprimate la nivel european privind migraţia, necesitatea de informare a studenţilor şi elevilor străini privind reglementarea situaţiei juridice în România, aspecte practice privind transferurile, exmatriculările, cazările cetăţenilor străini aflaţi la studii, precum şi cadrul general de angajare în muncă pe durata efectuării studiilor2, precizează IGI.

Totodată, autorităţile au oferit afişe şi pliante în limbile română, engleză, franceză, turcă şi arabă pentru a fi aduse la cunoştinţa studenţilor şi elevilor străini dispoziţiile legale privind obţinerea dreptului de şedere în scop de studii.

„În contextul deschiderii anului universitar 2013-2014, Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Direcţia pentru Imigrări a Municipiului Bucureşti, a desfăşurat, în perioada septembrie – octombrie, activităţi de informare a instituţiilor de învăţământ din Bucureşti, cu privire la regimul juridic aplicabil studenţilor şi elevilor străini care doresc să studieze în România. (…) Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Direcţia pentru Imigrări a Municipiului Bucureşti, va continua activităţile de deschidere şi comunicare cu toate instituţiile interesate să cunoască şi să aplice prevederile legale în domeniul migraţiei, constituind un suport real pentru străinii aflaţi în România la studii sau în alte scopuri legale”, completează IGI.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Cele 4 zodii care vor fi în al nouălea cer până pe 30 aprilie. Le așteaptă zile de poveste
Capital.ro
Proprietar de locuință 2025. ANAF și Primăria te obligă să dai declarație, plus plata banilor datorați la stat
Playtech.ro
Câte ouă poţi mânca zilele acestea fără să te îmbolnăveşti? Medicii spun numărul exact
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Știința îmbălsămării Papei Francisc: Pas cu pas, cum este pregătit trupul pentru a fi expus timp de trei zile fără semne vizibile de descompunere
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Un val de aer rece ne strică minivacanța de 1 Mai. Prognoza ANM
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Unde va fi înmormântat Papa Francisc și cine l-ar putea înlocui pe acesta, potrivit Bisericii Catolice
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza. Vremea o ia razna în toată România. Ce se întâmplă în București
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ziua în care România s-a despărțit de cea mai mare valoare a țării. Rămâne pentru totdeauna în memoria românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Adevărul despre moartea Papei Francisc! Breaking news
Vouchere pentru alimente „Sprijin pentru România” 2025-2027: Pensionarii cu vârsta de peste 65 de ani care primesc indemnizație socială vor primi bani pe cardurile sociale
MediaFlux
Papa Francisc și-a făcut testamentul înainte să moară: Mormântul meu să fie în pământ, simplu, fără decorațiuni speciale și cu singura inscripție: Franciscus
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Pensiile, întârziate în luna mai. Ce trebuie să știe seniorii despre veniturile de luna aceasta