Italia vrea să trimită corpul fostului criminal nazist Erick Priebke în Germania

Italia încerca miercuri să trimită corpul criminalului nazist Erick Priebke în Germania, în urma anulării funeraliilor, punctate de incidente, în contextul în care italienii marchează 70 de ani de la deportarea evreilor de la Roma, relatează AFP, citată de Mediafax.
Iulian Tudor
16 oct. 2013, 20:46
Italia vrea să trimită corpul fostului criminal nazist Erick Priebke în Germania

Miercuri dimineaţa, corpul neînsufleţit al fostului căpitan SS, decedat vineri la vârsta de 100 de ani, se afla pe aeroportul militar din capitală, la Pratica di Mare.

Funeraliile religioase ale acestuia, prevăzute marţi după-amiaza, care urmau să fie oficiate de catolici integrişti în apropiere de Roma, au fost anulate marţi seara, din cauza prezenţei unor neonazişti.

„Am fost nevoiţi să suspendăm funeraliile, marţi, deoarece exista riscul ca acestea să se transforme într-un miting neonazist”, a declarat miercuri dimineaţa pentru presă Giuseppe Pecoraro, prefectul Romei.”Sperăm să soluţionăm problema în cursul zilei (de miercuri). În ultimele ore au fost stabilite contacte cu Germania”, a adăugat Pecoraro.

„Nu îmi revine mie sarcina să decid nici cu privire la incinerare şi nici privind locul de înmormântare, dar acţionăm, în prezent, pentru a rezolva situaţia în modul cel mai oportun”, a adăugat prefectul Romei.

Aproximativ 500 de manifestanţi antifascişti au protestat marţi după-amiaza în faţa Seminarului Institutului Pius al X-lea, sediul în Italia al comunităţii integriste fondate în anii ’80 de către monseniorul Marcel Lefebvre. Sosirea dricului în orăşelul Albano Laziale, la porţile Romei, a fost primită cu huiduieli şi strigăte ca „Asasinul!”.

Mulţimea, care cânta „Bella Ciao” şi scanda „suntem antifascişti”, a reacţionat puternic la apariţia unui grup de aproximativ zece fascişti. Poliţia a intervenit pentru a evita eventuale derapaje.

Cel puţin două persoane, care aveau asupra lor sticle şi lanţuri, au fost reţinute.

Frăţia Sacerdotală Sfântul Pius al X-lea a ţinut să precizeze miercuri că a vrut să oficieze această ceremonie, „care urma să aibă loc în privat”, din „evlavie creştină şi milă”, ci cu „ca un gest ideologic”, insistând „asupra refuzului său al oricărei forme de antisemitism şi ură rasială”.

Priebke a fost condamnat pe viaţă pentru participare la masacrul de la Peşterile Adreatine, unde 335 de civili, inclusiv 75 de evrei, au fost ucişi, în 1944, ca represalii faţă de un atac în cursul căruia au fost ucişi 33 de militari germani. El trăia de aproximativ 15 ani în capitala italiană, sub arest la domiciliul unuia dintre avocaţii săi.

Locul probabilei incinerări şi al mormântului acestuia rămâne necunoscut

Printr-o decizie neobişnuită, Vaticanul a interzis funeralii religioase într-o biserică din Roma. Nici Germania, ţara sa natală, nici Argentina, unde a trăit ascuns timp de peste 40 de ani, şi nici Roma nu vor să primească rămăşiţele fostului căpitan SS.

„Refuzăm o înmormântare a lui Priebke”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Primăriei Hennigsdorf, orăşelul de la periferia Berlinului de unde este originar Priebke .

Această controversă s-a produs în ziua în care Italia comemorează una dintre paginile cele mai întunecate din istoria sa. Pe 16 octombrie 1943, 1.024 de evrei au fost deportaţi în lagăre de exterminare. Doar doi dintre ei au scăpat cu viaţă.

O ceremonie a fost organizată miercuri dimineaţa, beneficiind de o importantă protecţie din partea poliţiei, la marea sinagogă din Roma, în prezenţa preşedintelui Giorgio Napolitano.

„Astăzi (miercuri) este ziua amintirii a ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 70 de ani, acest moment tragic în istoria oraşului nostru”, a declarat primarul Romei Ignazio Marino, adăugând că oraşul nu poate „accepta să înmormânteze un om care a luat parte în mod activ la masacrarea a 335 de persoane, împuşcate în ceafă”.

DailyBusiness
Prețul argintului a luat-o RAZNA! A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Sore a slăbit renunțând la un singur aliment! Cântăreața este foarte sexy acum!
Fanatik.ro
Acestea sunt ouăle care au rupt supermarketurile din România. Sunt aduse din Ucraina și au un preț ireal de mic
Capital.ro
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Playtech.ro
Fiica Biancăi Drăgușanu, uluitor ce transformare! Doamne cât de schimbată e Sofia
DailyBusiness
Investiții de MILIOANE de euro pentru modernizarea spitalelor. Ce a anunțat Adrian Câciu
Adevarul
Planeta Maimuțelor devine realitate: Un cimpanzeu celebru a măcelărit un bebeluș după ce l-a smuls din brațele mamei
wowbiz.ro
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național din București
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
„Abia putea respira” A condus 20 de km sub șoc anafilactic pentru a-și salva viața. Un bărbat de 80 de ani din Suceava a ajuns în ultima clipă la spital, de unul singur
Cancan.ro
Vlad Gherman rupe tăcerea, la 3 luni după nuntă! De ce nu se înțelege cu Oana Moșneagu: 'Nu poate să stea locului!' 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Ea e fosta campioană româncă de la Roland Garros care s-a lăsat de tenis pentru a deveni chirurg la Floreasca! The Sun i-a prezentat povestea în detaliu
Capital.ro
Elena Udrea e în culmea fericirii! Anunț minunat despre ieșirea din închisoare
StirileBZI
Pungile de plastic vor fi interzise! De când se va aplica decizia
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de ce spune biserica". Experiența tulburătoare a unei avocate care a trecut prin moarte clinică
substantial.ro
Melania Trump susține că democrații și presa au alimentat tentativele de asasinat asupra soțului ei
MediaFlux
Românii care STAU la BLOC riscă AMENZI! REGULA esențială care NU trebuie ÎNCĂLCATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Institutul Pasteur, o instituție de cercetare în declin: de la pionierat în Europa la doi angajați și pierderi financiare majore