Sedentarismul are o implicaţie majoră pentru o multitudine de boli reumatice

Sedentarismul are o implicaţie majoră pentru o multitudine de boli reumatice, influenţând artroza, suferinţele de tip inflamator, cât şi osteoporoza, a declarat, miercuri, Cătălin Codreanu, managerul Centrului de Boli Reumatismale "Ion Stoia" din Bucureşti.
Iulian Tudor
17 oct. 2013, 08:51
Sedentarismul are o implicaţie majoră pentru o multitudine de boli reumatice

Afecţiunile reumatismale reprezintă cel mai frecvent raportată cauză de boală la populaţia adultă, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. La toate categoriile de vârstă, această grupă de boli este cauza majoră de reducere a mobilităţii şi a doua cauză de limitare a activităţii profesionale, după bolile cardiovasculare, scrie Mediafax.

Deşi prevalenţa bolilor reumatice creşte odată cu vârsta, ele afectează starea de sănătate a unui număr tot mai mare de adulţi, tineri şi copii.

Bolile reumatice sunt reprezentate de peste 200 de afecţiuni. Din păcate, frecvenţa acestora este în continuă creştere, chiar şi în rândul tinerilor„, a explicat Codreanu, la conferinţa organizată miercuri de Liga Română contra Reumatismului şi Societatea Română de Reumatologie.

Citeşte şi Stai mult pe scaun? Vezi ce boli poate provoca SEDENTARISMUL

Poliartrita reumatoidă este cea mai frecventă boală inflamatorie articulară şi afectează aproximativ 1 la sută din populaţia generală, ceea ce înseamnă cel puţin 200.000 de pacienţi în ţara noastră”, a afirmat, Ruxandra Ionescu, preşedintele Societăţii Române de Reumatologie, precizând că boala are consecinţe grave atât asupra stării de sănătate fizică a celor afectaţi, cât şi un impact negativ asupra calităţii vieţii pacienţilor.

O altă boală reumatismală, artroza este de departe cea mai frecventă suferinţă articulară şi a doua cauză de invaliditate la persoanele de peste 50 de ani, după boala ischemică coronariană, ceea ce atrage după sine un impact economic enorm şi o transformă într-o adevarată problemă de sănătate publică. Incidenţa ei creşte cu vârsta, fiind maximă între 55 – 75 de ani.

Osteoporoza, boală care se instalează „silenţios”, afectează 22 milioane de femei şi 5,5 milioane de bărbaţi cu vârsta între 50 şi 84. În România, prevalenţa osteoporozei este estimată la 11,5 la sută ceea ce înseamnă că una din trei femei va fi osteoporotică după vârsta de 55 ani.

Citeşte şi Un pahar de vin pe zi ţine osteoporoza departe

Potrivit medicilor, aderenţa la tratament rămâne o barieră în îngrijirea pacienţilor cu boli reumatice.

„Din fericire, terapiile biologice sunt incluse în programele de sănătate. Din păcate, programul nu a mai fost actualizat din 2008 şi sunt multe terapii biologice pe lista de aşteptare”, a mai spus Ruxandra Ionescu.

„Chiar dacă tratamentul pacientului este costisitor, cu siguranţă acest cost este mai mic decat costurile indirecte pentru handicapul funcţional. Pentru poliartrită, de exemplu, pierderea medie pentru incapacitate de muncă este de 30.000 de euro/an. În mod evident, nu există niciun medicament care să coste atat de mult. Şi, în mod la fel de evident, pentru stat este profitabil să trateze pacienţii. În caz contrar, aceştia devin o povară”, mai atrage atenţia Cătălin Codreanu.

Citeşte şi Lucruri surprinzătoare despre osteoporoză

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cum se pot angaja românii în a doua cea mai bogată țară din Europa. Salariile ajung la 1.000 de euro pe săptămână
Capital.ro
Taxă auto pentru românii cu mașini vechi. Guvernul dă ordin Primăriilor: Discutăm de 7-10 ani
Playtech.ro
Imagini rare cu fiul Ioanei Băsescu. Talentul impresionant pe care îl are Radu, nepotul fostului preşedinte, la doar 10 ani
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Mariana Moculescu, în pragul evacuării. Fostul soţ, Horia Moculescu, a sfătuit-o să-şi găsească serviciu: „Nu pot da mai mult decât pot”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Statul plătește anticipat. Milioane de români primesc bani înainte de Paște
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Papa Francisc, trimis de medici acasă pentru a muri în pace. Primele declarații ale Suveranului Pontif: „Fără speranță..”
Cancan.ro
Cu cât a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Cluj-Napoca! Românii au crezut că este o eroare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit! Doliu și durere în Familia Regală Britanică. S-a stins la 79 de ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Ajutor financiar de urgență pentru sute de familii și persoane din România! Cine primește banii conform Ministerului Muncii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)