Ministrul a explicat că introducerea serviciilor de blocare sau de perturbare a undelor nu se putea realiza fără susţinere legislativă, întrucât există reglementări speciale în comunicaţii.
‘Nu avem un mediu prietenos, ci unul cu 30.000 de oameni care au săvârşit infracţiuni şi care nu de a doua zi se vor comporta altfel decât se pot ei comporta. Una dintre chestiuni este şi folosirea telefoanelor mobile în penitenciar. Sunt reguli foarte clare cum se pot utiliza telefoanele în relaţia cu familia, reguli europene, dar sunt şi breşe pe care deţinuţii le mai găsesc şi utilizează telefoanele mobile şi pentru a comite în continuare infracţiuni. Proiectul de lege aprobat de Guvern este doar o etapă şi sper că va contribui rapid la stoparea acestui fenomen. (…) Proiectul de lege este o formă de răspuns la această problemă’, a spus Cazanciuc.
Acesta a adăugat că procesul de implementare a acestor servicii se va întinde pe durata mai multor ani, însă nu a putut oferi şi detalii clare privind costurile acestei investiţii.
Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri un proiect de lege privind utilizarea sistemelor destinate blocării şi întreruperii radiocomunicaţiilor în perimetrele unităţilor din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
‘Lipsa instalaţiilor de bruiaj – o soluţie tehnică la îndemână, dar a cărei aplicare este refuzată din raţiuni greu de înţeles – şi a aparatelor de control – cele câteva existente sunt, cu puţine excepţii, fie nefuncţionale şi fie neautorizate – creşte exponenţial riscul pentru siguranţa penitenciarelor şi goleşte de sens finalitatea actului de justiţie reprezentat de aplicarea pedepsei privative de libertate. Cu sprijinul Guvernului României, infractorii sfidează din penitenciar în mod direct victimele infracţiunilor, dar şi românii care plătesc taxe şi impozite pentru a fi în siguranţă’, a afirmat într-un comunicat de presă Florin Şchiopu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din ANP.
VEZI SI:
Bucureştiul va avea un Tribunal comercial, pentru litigiile din mediul de afaceri