România, implicată în proiecte pentru două coridoare europene principale de transport

Proiectele de infrastructură ce implică România sunt incluse în coridoarele Rin-Dunăre şi respectiv Orient (Est-mediteranean) din cele nouă prezentate joi de Comisia Europeană (CE), care ar urma să acţioneze ca o coloană vertebrală în cadrul pieţei unice europene şi să revoluţioneze conexiunile est-vest.
Romania TV
17 oct. 2013, 15:36
România, implicată în proiecte pentru două coridoare europene principale de transport

Primul dintre aceste coridoare, Rin-Dunăre, va avea o axă principală formată din căile navigabile interioare Main şi Dunăre şi va lega regiunile centrale din jurul oraşelor Strasbourg şi Frankfurt, trecând prin sudul Germaniei spre Viena, Bratislava, Budapesta şi, în fine, Marea Neagră, de o ramură importantă ce porneşte de la Munchen spre Praga, Zilina, Kosice şi frontiera cu Ucraina. Coridorul ar urma să includă, potrivit hărţii publicate de CE, oraşele româneşti Timişoara, Arad, Braşov, Bucureşti, Craiova, Sulina şi Constanţa.

Coridorul Orient (Est-mediteranean) face legătura între interfeţele maritime ale Mării Nordului, Mării Baltice, Mării Negre şi Mării Mediterane, optimizând utilizarea porturilor vizate şi a autostrăzilor maritime aferente. Având drept cale navigabilă interioară râul Elba, acest coridor va ameliora conexiunile multimodale dintre nordul Germaniei, Republica Cehă, regiunea panonică şi sud-estul Europei. El se extinde, pe mare, din Grecia până în Cipru. În acest coridor vor fi incluse şi infrastructuri de acces în oraşele româneşti Timişoara, Arad şi Craiova, se arată într-o corespondenţă a Agerpres.

Pentru a realiza investiţiile necesare materializării celor nouă coridoare, finanţarea UE pentru infrastructura de transport se va tripla pentru perioada 2014-2020, ajungând la 26 de miliarde de euro. În ansamblu, noua politică a UE în domeniul infrastructurii va transforma mozaicul actual de drumuri, căi ferate, aeroporturi şi canale europene într-o reţea transeuropeană unificată de transport (TEN-T). Finanţarea din partea UE se va concentra asupra reţelei centrale de transport, care are cea mai mare valoare adăugată în UE. Pentru a acorda prioritate conexiunilor est-vest, aproape jumătate din totalul finanţării CE pentru infrastructura de transport – respectiv 11,3 miliarde de euro din cadrul Mecanismului Conectarea Europei (MCE) va fi alocată numai pentru ţările beneficiare ale politicii de coeziune.

Noua politică instituie, pentru prima dată, o reţea centrală de transport bazată pe nouă coridoare principale, respectiv două coridoare nord-sud, trei coridoare est-vest şi patru coridoare diagonale. Reţeaua centrală va transforma conexiunile est-vest, va înlătura blocajele, va moderniza infrastructura şi va eficientiza operaţiunile transfrontaliere de transport pentru călători şi pentru companii în întreaga UE, notează CE într-un comunicat.

Citeşte şi Constanţa redevine port de îmbarcare pentru croazierele maritime internaţionale

Această reţea ar urma să fie realizată în 2030, dar executivul comunitar recunoaşte că disponibilitatea finanţării va depinde de încheierea cu succes a negocierilor privind cadrul financiar multianual 2014-2020.

Noua reţea centrală de transport va fi susţinută de o reţea cuprinzătoare de rute la nivel regional şi naţional care vor aduce trafic în reţeaua centrală. Scopul CE este ca până în 2050, cea mai mare parte a cetăţenilor europeni şi a firmelor din Europa să se afle la cel mult 30 de minute distanţă, ca timp de deplasare, de această reţea globală.

Reţeaua centrală va conecta 94 de porturi europene principale cu legături feroviare şi rutiere, 38 de aeroporturi cu legături feroviare cu oraşe mari, 15.000 km de linii de cale ferată modernizate pentru circulaţia de mare viteză şi 35 de proiecte transfrontaliere pentru reducerea blocajelor.

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
De ce ți se pare că arăți mai bine când te uiți în oglindă decât într-o fotografie făcută telefonul mobil. Motivul te va surprinde cu adevărat
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Ordinul intră în vigoare de astăzi, 19 iulie, ora 11
Playtech.ro
Ce este INTERZIS să faci de Sfântul Ilie. E mare păcat, tradiția pe care nu trebuie să o încalce credincioșii
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
3 zile cu descărcări electrice anunțate de Accuweather. Urmează temperaturi de 17-18 grade în timpul nopții
Spynews
3 zodii pentru care fericirea bate la ușă mai târziu. O să ajungă cu persoana iubită la altar după 35 de ani
Evz.ro
OpenAI zguduie piața. Ce știe să facă noul chatbot
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Divorț-șoc! Adriana Bahmuțeanu s-a despărțit de George Restivan după 1 an și 3 luni de căsnicie 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
În România, la fel de cald ca în Filipine? Reacția unei filipineze la valul de caniculă din țara noastră: „Sufăr aici în România…”
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Marile companii aeriene americane au oprit zborurile din cauza problemelor de comunicații
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'