Care sunt principalii poluanţi din aer şi de unde provin ei

Poluarea atmosferică de origine umană, cauzată de microparticule, ozon, dioxid de azot şi metale grele, provine în special din industrie, activităţi precum încălzire şi transport şi mai ales din arderea carburanţilor fosili, contribuind la declanşarea cancerului.
Cristina Dinu
17 oct. 2013, 15:25
Care sunt principalii poluanţi din aer şi de unde provin ei

Pe lângă riscul de cancer, evidenţiat joi într-un raport al unei organizaţii afiliate OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii), efectele pe care poluarea atmosferică le are asupra stării de sănătate sunt multiple. Prezentăm mai jos principalii agenţi poluanţi din aer.

Microparticulele – acestea sunt materii microscopice aflate în suspensie în aer. În oraş, microparticulele se fac vinovate de înnegrirea faţadelor clădirilor, potrivit Mediafax.

Se remarcă PM10 (diametru mai mic de 10 microni, de 6-8 ori mai mici decât grosimea unui fir de păr), care provin mai ales din procese mecanice precum activităţi de construcţie, şi particulele fine (PM 2,5 – diametru mai mic de 2,5 microni), care provin din arderea lemnului şi a carburanţilor (în special de motoare diesel), dar şi vaporii industriali.

Microparticulele sunt considerate „agentul poluant atmosferic cel mai nociv pentru sănătatea umană din Europa” de către Agenţia europeană pentru mediu (AEE), care a precizat recent faptul că 90% din locuitorii din mediul urban sunt expuşi la aceste particule dincolo de pragurile recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Cele mai mici particule, care generează cele mai mari îngrijorări pe plan sanitar, pătrund în cele mai profunde ramificaţii ale căilor respiratorii, dar şi în sânge. În plus, el pot să conţină metale toxice precum arsenic, mercur şi nichel.

În afară de cancer, expunerea prelungită la microparticule poate să genereze astm, alergii, maladii respiratorii şi boli cardiovasculare. Potrivit unui studiu recent, chiar şi o expunere considerată slabă la microparticule creşte riscul pentru bebeluşi de a avea la naştere o greutate sub medie.

Ozonul – Acest agent poluant major provine din reacţiile chimice, sub efectul soarelui, implicând mai mulţi poluanţi emişi în aer, precum oxizii de azot şi compuşii organici volatili (hidrocarburi, solvenţi). Vârfurile concentraţiilor de ozon apar mai ales în perioada estivală, însă vântul poate să deplaseze acest poluant la distanţe mari de regiunea în care a fost produs.

„Ozonul este un gaz puternic şi agresiv” care, în concentraţii mari, „corodează materialele, clădirile şi ţesuturile vii”, afirmă AEE. El reduce mai ales capacitatea plantelor de a asigura procesul de fotosinteză şi, în corpul uman, antrenează „o inflamare a plămânilor şi a bronhiilor”.

Transportul rutier, agricultura, industria manufacturieră se află la originea principalilor poluanţi care produc ozon.

Oxizii de azot – Este vorba de monoxidul de azot (NO) şi mai ales de dioxidul de azot (NO2), care se formează în principal în timpul procesului de combustie, mai ales în motoarele automobilelor şi în centralele termice.

Dioxidul de azot este cel mai nociv dintre cei doi pentru sănătatea umană. Asociat transportului rutier, el afectează mai ales oraşele. Este „un gaz iritant care generează hiperactivitate bronşică”, potrivit site-ului Ministerului Ecologiei din Franţa. Acest gaz creşte frecvenţa şi intensitatea crizelor de astm şi poate favoriza numite afecţiuni pulmonare la copii.

Alţi agenţi poluanţi atmosferici – Dioxidul de sulf produs de industrie se află la originea multor patologii respiratorii şi contribuie la apariţia ploilor acide, a benzenului care provine din arderea lemnului pentru încălzire. Acest gaz poate să provină şi din transport şi este unul dintre compuşii organici volatili cei mai nocivi, alături de amoniac (NH3), creat din reacţia azotului cu hidrogenul.

Industria emite şi metale grele – plumb, cadmiu, nichel, arsenic şi mercur – care se acumulează în organism şi pot afecta sistemul nervos, funcţiile renale, hepatice şi respiratorii.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Regulă pentru românii care stau la bloc. Se trece obligatoriu la întreținere. Proprietarii de apartamente nu au încotro
Playtech.ro
Cum vor circula tramvaiele și autobuzele în Noaptea de Revelion. Program STB de 31 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cum l-ar putea convinge Trump pe Putin să facă pace în Ucraina. Expert: „S-ar putea să aibă loc și o reîmpărțire a unor sfere de influență”
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Începe de mâine. Iadul alb pune stăpânire pe România
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Adolescent înjunghiat pe o stradă din București în urma unui conflict legat de o datorie
MediaFlux
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători