Noi imagini publicate de European Southern Observatory (ESO) arată o galaxie îndepărtată, PKS 1830-211, înghiţind cantităţi enorme de materie. Lumina emisă de obiectul cosmic a fost emisă când universul era foarte tânăr, potrivit autorităţilor de la ESO. Observaţiile au fost făcute de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), cel mai mare centru de telescoape din lume.
„Observam PKS 1830-211 cu alt scopi şi apoi am zărit schimbări subtile ale culorilor şi intensităţilor în imagini. Am ajuns la concluzia că am văzut chiar momentul în care materia era atrasă într-o gaură neagră„, a declarat Sebastian Muller, co-autor al studiului despre PKS 1830-211.
Telescopul radio ALMA, care are 66 de antene, a mai descoperit recent încă o gaură neagră, aflată în NGC 1433, o galaxie relativ apropiată de Calea Lactee. Experţii ESO spun că lumina din acea galaxie ajunge la Terra în 30 de milioane de ani.
„ALMA a descoperit o structură spiralată surprinzătoare în gazul molecular din centrul NGC 1433. Aceasta explică felul în care materia intră în gaura neagră„, a declarat Francoise Combes, principalul autor al studiului norului molecular.
Cele două studii sunt explicate în ediţia de pe 16 octombrie a revistei Astronomy & Astrophysics.