Ministerul Afacerilor Externe promovează „interesul românesc de atragere a investiţiilor străine în ţară” şi prezintă o imagine a României care să genereze „interes, încredere şi confort pentru investitorii străini”, a precizat Titus Corlăţean, la o conferinţă dedicată investiţiilor străine.
Şeful diplomaţiei consideră că Bucureştiul se bazează pe mai multe argumente în încercarea de a atrage investitori, precum stabilitarea şi sistemul bancar solid.
„România a fost un pol de stabilitate”, a beneficiat de „un sistem bancar solid, o monedă mai stabilă, politici economice, guvernamentale extrem de atente şi responsabile, fără excese” şi a respectat obiectivele fixate de comun acord cu FMI, cu Banca Mondială şi cu CE, a spus Corlăţean.
Ministrul de Externe a precizat că se simte „un tot mai mare interes al investitorilor străini de a fi prezenţi în România” şi că sunt companii „foarte serioase” care vor veni pe piaţa românească.
Totodată, Titus Corlăţean a subliniat faptul că România poate profita de eventualele rezultate pozitive pentru R. Moldova şi Ucraina la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din luna noiembrie.
„Acordurile de liber schimb economic (n.r- pe care le-ar putea semna cele două ţări cu UE) vor avea un impact şi România, fiind în această vecinătate, va fi în prima linie şi dacă vom şti – şi eu cred că vom şti – să punem în valoare poziţionarea noastră geografică, şi nu numai, vom avea de câştigat”, a spus ministrul Afacerilor Externe.
La rândul său, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, i-a asigurat pe oamenii de afaceri prezenţi la dezbatere că sistemul juridic încearcă să sprijine mediul de afaceri. În acest sens, Cazanciuc a precizat că, miercuri, Comisia juridică a Senatului a votat o modificare legislativă care va permite Ministerului Justiţiei şi CSM să înfiinţeze tribunale comerciale.
Ca rezultat al înfiinţării acestor tribunale vor exista judecători care să înţeleagă „ce înseamnă mediul de afaceri, care să înţeleagă ce înseamnă inovaţia în materie comercială” şi care „să sprijine acest demers nu să-l blocheze”. „Nu-i vorba de un blocaj de intenţie, ci de unul la nivel de instituţie”, a spus Robert Cazanciuc, adăugând că, în prezent, sunt termene care se dau în instanţe „la şase luni sau la nouă luni de la primirea unei solicitări de chemare în judecată”.
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a punctat faptul că investiţiile străine au scăzut foarte mult pe timp de criză, de la aproximativ 9-10 miliarde de euro pe an în perioada 2007-2008 la 2,1 miliarde de euro anul trecut.
Vasilescu a spus că investitorii care aşteaptă „să iasă soarele pe strada noastră ca să se întoarcă cu investiţiile” nu ştiu că România se află „printre puţinele ţări din lumea asta care sunt, într-adevăr, foarte bune platnice”.
„Oricât ar părea România de înghesuită în momentul de faţă şi oricât a fost de înghesuită în multe momente ale istoriei sale, datoriile şi le-a plătit întotdeauna şi obligaţiile şi le-a onorat”, a spus Adrian Vasilescu, menţionând că în istoria sa de 200 de ani România a intrat în încetare de plăţi doar în 1931 şi în 1981.
Pe de altă parte, Vasilescu a precizat că România ar putea intra în curând într-o fază de „avânt economic”.
„Ne aşteptăm ca România să iasă, probabil, în 2014 sau 2015, din faza de tranziţie şi să intre în faza de avânt economic, iar atunci şi investiţiile străine vor fi mai multe”, a subliniat consilierul guvernatorului BNR.
Fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian a recunoscut importanţa investiţiilor străine în dezvoltarea economică a României, dar a subliniat că preponderenţa capitalului străin în domenii strategice reprezintă „o vulnerabilitate”. Acest lucru „s-a văzut foarte bine în 2008, atunci când n-am avut bănci naţionale şi capitalul străin şi-a retras banii, liniile de finanţare s-au împuţinat şi criza economică a pornit brusc”, a spus Vosganian.
Fundaţia Dignitas a organizat, joi, o conferinţă cu tema”‘Investiţiile străine în România, condiţie esenţială pentru dezvoltare”, la Palatul Bragadiru din Bucureşti.
Conferinţa face parte dintr-o serie de evenimente pe care Fundaţia Dignitas intenţionează să le organizeze cu scopul de a impulsiona atragerea de capital străin şi investiţii străine în România.