Cristian Socol: Despre reducerea risipei la cheltuielile cu bunuri şi servicii

"Ultimii ani au adus discuţii din ce în ce mai intense legate de economii posibil de efectuat la nivelul cheltuielilor publice cu bunurile şi serviciile. Până la urmă o măsură de responsabilizare faţă de contribuabili, fie ei indivizi sau companii şi, de ce nu, o potenţială rezervă de reducere a risipei. Mai mult, reducerile la acest capitol au capacitatea de a alimenta golul temporar lăsat de măsurile de relaxare fiscală aplicate sectorului privat corect, singurul sector ce creează investiţii şi locuri de muncă sustenabile", scrie Cristian Socol, consilier al primului-ministru, într-un editorial pentru zf.ro
Romania TV
21 oct. 2013, 10:52
Cristian Socol: Despre reducerea risipei la cheltuielile cu bunuri şi servicii

Am promis in Programul de Guvernare 2013-2016 că vom reduce cheltuielile cu bunurile si serviciile (după ce dăm la o parte cheltuielile cu spitalele, medicamente s.a.). La modul riguros, formularea din program este „raţionalizăm şi creştem calitatea cheltuielilor publice: prioritizarea investiţiilor publice; raţionalizarea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile completată de transparenţa procedurilor de achiziţii”.

Despre prioritizarea investitiilor publice voi discuta intr-o alta analiza. Aici discutam despre stadiul indeplinirii angajamentului privind rationalizarea cheltuielilor bugetare cu bunurile si serviciile.

Plec de la cateva ipoteze. Prima, analiza trebuie sa separe dinamica cheltuielilor cu bunurile si serviciile incluzand sau excluzand fondurile alocate din Fondul National de Asigurari Sociale de Sanatate. Nu are rost sa mai discutam faptul ca dinamica in cazul acestor fonduri pentru sanatate este greu de inversat atat pe termen scurt cat si pe termen lung (se cunoaste discrepanta ingrijoratoare dintre numarul mic de contribuabili in sistem si numarul de beneficiari). De altfel, vulnerabilitatea legata de cresterea iminenta a cheltuielilor cu ingrijirea sanatatii, partial din cauza imbatranirii demografice, cresterea costurilor medicale s.a. (detalii se pot consulta in Raportul Comisiei Europene – Public Finances in EMU 2013, p. 42). A doua ipoteza, analiza trebuie realizata pe date reale, comparabile fiind folosita metoda preturilor constante (dinamica nominala nu ar spune mare lucru). A treia ipoteza de care trebuie sa tinem cont cand facem monitorizarea acestor cheltuieli – am platit arierate puternice din urma, fapt ce se repercuteaza in dinamica curenta a cheltuielilor cu bunurile si serviciile. Mai tinem cont ca la sanatate am implementat directiva 7/L 72/2012 prin care facturile din domeniul sanitar trebuie achitate intr-un termen de 90 de zile, fata de 300 de zile cat era inainte.

Analiza pentru primele 8 luni din 2013 comparativ cu 8 luni 2012/ 8 luni 2011/8 luni 2010/8 luni 2009 relevă următoarele evolutii. Privind la indicatorul modificare procentuală reala a cheltuielilor cu bunurile si serviciile (fara cheltuielile alocate pentru sanatate) observam ca dupa o cadere in 2009 si 2010, gasim plus 3,81% 8 luni 2011 fata de 8 luni 2010, plus 3,04% 8 luni 2012 fata de 8 luni 2011 si plus 0,09% 8 luni 2013 fata de 8 luni 2012. Practic cheltuielile reale cu bunurile si serviciile in 2013 (exclusiv cele cu sanatatea) au stagnat in primele 8 luni din acest an (daca tine cont si de plata arieratelor, ele au scazut in mod real). Nu acelasi lucru il vedem atunci cand luam in calcul si cheltuielile cu sanatatea dar si aici trebuie sa tinem cont de efectul major al reducerii perioadei de plata a facturilor.

Intrand in structura, evolutiile sunt mixte. La cheltuielile cu bunurile si serviciile la bugetul de stat, 8 luni 2012 fata de 8 luni 2011 plus 7,91%, 8 luni 2013 fata de 8 luni 2012 avem stagnare. La cheltuielile  cu bunurile si serviciile la autoritatile locale, 8 luni 2012 fata de 8 luni 2011 plus 7,6%, 8 luni 2013 fata de 8 luni 2012 plus 3,8%. La autofinantate, 8 luni 2012 fata de 8 luni 2011 minus 1,7%, 8 luni 2013 fata de 8 luni 2012 plus 7,4%. La cheltuielile cu bunurile si serviciile la sanatate, 8 luni 2012 fata de 8 luni 2011 plus 2,7%, iar la 8 luni 2013 fata de 8 luni 2012 avem plus 12,7%. La cheltuielile cu bunurile si serviciile din bugetul asigurarilor sociale exista o scadere de 2,9% iar din bugetul asigurarilor de somaj minus 12%.

Pe ansamblu, desi putem constata o stagnare/reducere in termeni reali la cheltuielile cu bunurile si serviciile (fara cele alocate sectorului sanitar), este clara necesitatea consolidarii eforturilor de reducere a acestui tip de cheltuieli. Inca exista o marja ridicata de manevra in imbunatatirea eficientei cheltuielilor publice.

DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Spynews
Irisha, primul interviu despre iubitul care o răsfață cu zeci de trandafiri și cadouri scumpe. Ce nu ar putea să îi ierte niciodată partenerului de viață
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Obiceiul la care trebuie să renunți dacă vrei să slăbești. E mai dăunător decât consumul de zahăr
Capital.ro
Călin Georgescu și soția sa, Cristela, în culmea fericirii. Au anunțat personal bucuria: În inima noastră...
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Adevarul
Noile autostrăzi din România îi uimesc pe străini. „La infrastructură, UE este ca un cadou din cer pentru țările mai puțin dezvoltate”
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Cum a reacționat Beni, după ce a văzut-o pe Dana Roba alături de alt bărbat. Primele declarații: ”Este istorie” | VIDEO
Spynews
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se întoarcă la sol!
Evz.ro
Primești 5.000 de lei de la bancă! Cum s-a ajuns la așa ceva în România
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensii 2025: Ce se întâmplă cu indexarea? Avertismente dure pentru 5 milioane de români
Cancan.ro
Fostul soț al Simonei Halep, propulsat într-un post-cheie! Toni Iuruc a ajuns să lucreze pentru un 'strigoi comunist'
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
ADIO, președinție pentru Călin Georgescu. Anunț cumplit înainte de alegeri: O cădere uriașă
StirileBZI
Amendă de 2.500 lei pentru cei care stau la bloc dacă nu fac asta! Este legat de numărul apartamentului
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Rusia avertizează asupra riscului de conflict nuclear, acuzând NATO de amplificarea tensiunilor
MediaFlux
A 13-a PENSIE în 2025! VIN BANII pentru SENIORI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Turismul somnifer: care este țara care îmbrățișează somnul ca pe o artă