În Capitală, Direcţia de Sănătate Publică a achiziţionat peste 50.000 de doze, în prezent în depozit fiind 3.100 de fiole.
Potrivit datelor existente, în Bucureşti au fost imunizate până săptămâna trecută mai puţin de 20.000 de persoane. Restul dozelor de vaccin în afara celor 3.100 de fiole din depozit au fost distribuite medicilor de familie, în ambulator, spitale şi la Ambulanţă, scrie Mediafax.
Ministerul Sănătăţii a cerut săptămâna trecută sistarea imunizări, după ce au fost descoperite şapte serii de vaccin, respectiv 350.000 de doze, la care tulpina B, una din cele trei cuprinse în produsul realizat de Institutul Cantacuzino pentru sezonul 2011-2012 , după formula stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, avea concentraţia mai mică decât cea recomandată de OMS.
Riscul în cazul celor care s-au vaccinat este acela că nu vor avea imunitate faţă de acestă tulpină B.
„La controlul lunar, respectiv cel din 6 ianuarie 2012, specialiştii Institutului Cantacuzino au constatat că şapte serii din vaccinul antigripal, adică 350.000 de fiole, aveau o concentraţie scăzută a tulpinei B. Potrivit normelor europene în vigoare, orice produs care nu respectă standardele trebuie retras de pe piaţă. Astfel, după ce la controlul din ianuarie au constatat aceste suspiciuni, s-a oprit livrarea produselor, care probabil vor fi distruse„, a declarat Amalia Canton, director în Ministerul Sănătăţii.
Vaccinarea antigripală a fost oprită pentru şapte-zece zile din cauza unor suspiciuni privind calitatea vaccinului românesc, Ministerul Sănătăţii cerând Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Institutului Cantacuzino o informare privind acest produs.
Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a cerut, luni, de urgenţă o informare scrisă Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino cu privire la „conformitatea din punct de vedere al imunogenităţii vaccinului gripal sezonier”.
Ministerul Sănătăţii preciza că până în prezent nu au fost semnalate cazuri care să prezinte probleme de sănătate în urma vaccinării.
În 3 ianuarie, Ministerul Sănătăţii anunţa că şi în 2012 continuă Campania de vaccinare gratuită antigripală, în cadrul căreia au fost imunizate 479.589 de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire.
Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile a înregistrat, în ultima săptămână a anului trecut, 53.606 persoane cu infecţii respiratorii acute. Dintre acestea, peste 11.429 au fost înregistrate cu pneumonii, iar 42.141 cu viroze respiratorii. Numărul cazurilor compatibile clinic cu gripa înregistrate la nivel naţional a fost de 36.
Până în 3 ianuarie, în România au fost confirmate în laborator şapte cazuri de gripa sezonieră (A/H3N2).