De peste 40 de ani, cercetătorii încearcă, fără succes, să cloneze foliculi de păr, utilizând celule de pe scalp. Până în prezent, tratamentele au putut doar să încetinească pierderea părului, nu şi să stimuleze creşterea unei noi podoabe capilare. Însă în cadrul ultimului experiment de acest tip, celulele umane, odată cultivate, au fost reimplantate apoi pe pielea unor şoareci, lucru care a dus la producerea de foliculi, scrie Agerpres.
„Metoda permite dezvoltarea unui mare număr de foliculi sau regenerarea foliculilor existenţi, folosind celule ale dermei capilare de la circa o sută de donatori de păr”, spune dr Angela Christiano, profesor de dermatologie la Universitatea Columbia din New York.
„Această tehnică ar putea fi utilizată la persoane cu un număr mic de foliculi, bărbaţi şi femei, sau la cele care au suferit arsuri”, adaugă ea.
CITEŞTE ŞI DOCTOR MIT: Chelia la bărbaţi, semn de virilitate?
În cazul şoarecilor, celulele pot fi prelevate uşor şi reimplantate în pielea altui animal, datorită faptului că celulele papilare ale acestor rozătoare se unesc spontan în culturile de laborator, lucru ce le permite să interacţioneze şi să producă noi foliculi în pielea pe care au fost grefate, spun cercetătorii.
În cadrul experimentului, au fost cultivate în laborator celule papilare de la şapte persoane şi înmulţite, explică dr Claire Higgins de la Universitatea Columbia, unul dintre autorii studiului. După câteva zile, celulele papilare introduse între derma şi epiderma unei bucăţi de piele umană au fost grefate pe spatele unor şoareci. În cinci din şapte teste, grefa a dus la apariţia unor noi fire de păr în cel puţin şase săptămâni. Analiza ADN a arătat că noii foliculi de păr erau umani şi similari din punct de vedere genetic cu cei ai donatorilor de celule papilare.
Autorii studiului precizează însă că sunt necesare cercetări suplimentare până ce această tehnică va putea fi testată pe oameni. Oamenii de ştiinţă trebuie să mai determine originea proprietăţilor intrinseci ale noilor fire de păr, cum ar fi culoarea, unghiul de creştere, poziţia lor pe cap şi textura.