La Târgul de Carte de la Frankfurt se semnează contracte importante, iar totul este pregătit din timp în cele mai mici detalii. Nu la fel a procedat şi ţara noastră, care, în opinia participanţilor, s-a făcut de râs.
„Orice ţărişoară – Muntenegru, Serbia, vecinii noştri, nu ne comparăm cu americanii sau englezii – a avut o preocupare privind estetica standurilor lor. (…) Adică, poţi să te duci într-un capot sau poţi să te îmbraci într-o rochie frumoasă. Şi noi preferăm să ne ducem în capot şi şlapi. Cam aşa am arătat”, a povestit pentru Gândul Simona Kessler, agent literar.
Editorii spun că România a apărut la Frankfurt ca în urmă cu 23 de ani. Prezentările de cărţi s-au făcut la scaune, din lipsă de vizitatori, a povestit ironic scriitorul Nicolae Prelipceanu.
„Erau doar două roll-up-uri necăjite cu Ministerul Culturii(…)Am impresia că pentru Ministerul Culturii este o sarcină prea mare să organizeze standurile naţionale, cu toate limitările de buget şi presiunea politică”, a povestit dezamăgit şi directorul Asociaţiei Editorilor din România, Mihai Mitrică.
Ministrul Culturii, Daniel Barbu, spune că nu instituţia pe care o conduce s-a ocupat de organizare şi dă vina pe Institutul Cultural Român. Pe de altă parte, Ioan Matei, şeful Biroului Cultură Scrisă din cadrul Ministerului Culturii recunoaşte că România s-a prezentat la târg la nivelul anilor trecuţi. Mai mult decât atât, de această dată, ţara noastră nu a avut un stand propriu, ci unul închiriat.