Schimbarea politicii Facebook s-a făcut în mare discreţie, aceasta fiind reperată prima dată de postul britanic BBC, alertat de un cititor în legătură cu refuzul reţelei sociale de a cenzura o înregistrare video sângeroasă care înfăţişa un bărbat mascat decapitând o tânără.
Contactată de postul britanic, reţeaua socială a confirmat că înregistrarea video fusese autorizată pe paginile sale. „Lucrăm la un mijloc de avertizare dinainte a persoanelor asupra conţinutului grafic al unor imagini sau înregistrări video”, a precizat Facebook. Site-ul a retras de asemenea şi reclamele vizibile din jurul înregistrării video, pentru a nu-i supăra pe advertiseri, după ce compania americană Zipcar, a cărei reclamă a apărut în asociere cu acest gen de conţinuturi, şi-a exprimat dezacordul faţă de noua politică a Facebook.
În luna mai, Facebook a decis să interzică conţinuturile violente de pe site-ul său, ca urmare a plângerii unei asociaţii de protecţie a copilului, Family Online Safety Institute, care se declara îngrijorată de faptul că minorii ar putea vedea imagini şocante din neatenţie pe acestă reţea socială.
La schimbarea politicii Facebook a reacţionat şi premierul britanic, David Cameron, care a scris pe contul său de Twitter: „Facebook este iresponsabilă să posteze înregistrări video cu decapitări, mai ales fără avertisment. Trebuie să ofere explicaţii pentru acţiunile sale părinţilor neliniştiţi”, a scris şeful guvernului britanic.
Dacă Facebook autorizează anumite conţinuturi violente, nu acelaşi lucru se întâmplă cu fotografiile cu mult mai puţin şocante, scrie Le Figaro, citată de Agerpres. Reţeaua socială consacră de exemplu mult efort aplicării interdicţiei în cazul nudităţii. În acest cadru, Facebook interzice în mod strict pornografia, anumite opere de artă sau, de exemplu, o fotografie a unei femei care îşi alăptează copilul.
Citeşte şi: Care sunt cele mai enervante obiceiuri pe Facebook