Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii a atins maximul anual

Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii a atins maximul anual de extindere la 26 septembrie, conform unui anunţ făcut marţi de către National Oceanic and Atmospheric Administration, informează LiveScience, potrivit Agerpres.
Romania TV
23 oct. 2013, 15:40
Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii a atins maximul anual

La nivelul maxim de extindere, gaura din stratul de ozon de deasupra Polului Sud a măsurat nu mai puţin de 18,9 milioane de kilometri pătraţi, adică a fost aproape de două ori mai mare decât suprafaţa Europei.

Gaura din stratul de ozon este o regiune din stratosferă, al doilea strat atmosferic al Pământului, unde concentraţia de ozon (molecule formate din trei atomi de oxigen) este mai mică de 220 de unităţi Dobson (o unitate de măsură a densităţii unui gaz într-o coloană atmosferică). Stratul de ozon (ozonosfera), care are o grosime medie de 10 kilometri, între altitudinile de 20 şi respectiv 30 de kilometri, oferă întregii planete protecţie împotriva radiaţiilor ultraviolete de frecvenţă înaltă. Ozonosfera absoarbe ultravioletele în proporţie de 97%-99%. Radiaţiile ultraviolete provoacă cancer de piele, arsuri de piele şi afectează şi plantele şi, în special, planctonul, un grup de microorganisme aflat la baza lanţului trofic marin.

Această gaură în stratul de ozon de deasupra Antarcticii a fost remarcată pentru prima oară în anii ’80. Cauzele formării acestei găuri ţin de proliferarea substanţelor chimice din familia CFC (clorofluorocarburile), substanţe folosite în special în procesele de refrigerare. Într-o serie de reacţii chimice, CFC se ataşează de ozon şi-l descompun în molecule obişnuite de oxigen.

În urma semnării Protocolului de la Montreal, 197 de ţări s-au pus de acord să limiteze şi, în cele din urmă, să elimine utilizarea de CFC, condiţii în care stratul de ozon se vindecă treptat. În luna februarie oamenii de ştiinţă au raportat că gaura din stratul de ozon a atins un nivel minim mai scăzut decât în ultimii 10 ani. În aceste condiţii, oamenii de ştiinţă consideră că gaura din stratul de ozon va dispărea complet până la jumătatea acestui secol.

Continentul austral este mai vulnerabil în ceea ce priveşte distrugerea stratului de ozon, pentru că pe deasupra Antarcticii circulă curenţi de aer foarte reci care ajută procesul de descompunere a moleculelor de ozon sub acţiunea CFC.

Gaura din stratul de ozon are efecte şi asupra climei, pentru că modifică dinamica vânturilor antarctice, influenţând astfel dispersia norilor şi nivelul de radiaţii solare care ajung la suprafaţa Terrei în această regiune.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!