Aparatul, conceput de laboratorul de inginerie medicală Newcat din cadrul Universităţii Nijon, după opt ani de muncă, arată ca o minge care încape în palmă.
Dotată cu o diodă electroluminiscentă (LED) şi cu un fototranzistor, mingea presată pe sân va detecta orice acumulare de sânge ce poate avea legătură cu o tumoare canceroasă, a explicat pentru AFP profesorul Mineyuki Haruta. Semnalul dat de acest mic instrument va determina o pacientă efectueze teste mai ample, cum ar fi mamografia.
În absenţa unor semnale, radiografia, considerată obligatorie de majoritatea femeilor, nu va mai fi necesară, ceea ce poate reduce numărul de mamografii de control, îmbunătăţind în acelaşi timp detectarea timpurie a maladiei, care creşte şansele de recuperare.
„Aparatul este gata, dar noi suntem o universitate şi nu avem capacitatea de a-l produce şi a-l vinde. Prin urmare, suntem în căutarea unei companii care l-ar putea produce şi comercializa”, a precizat Haruta.
Această etapă este cea mai laborioasă, întrucât reglementările pentru dispozitivele medicale sunt foarte stricte în Japonia, necesitând bani şi timp.
Dar regulile stricte în domeniu nu sunt o piedică pentru oamenii de ştiinţă.”Ne-am dori ca femeile să poată beneficia într-o zi de acest aparat la un preţ sub 20.000 de yeni (aproximativ 150 de euro)„, spune cercetătorul japonez.