Un comunicat al Parchetului semnalează că ancheta a fost deschisă „din oficiu” în porturile Callao, Chimbote şi Paita. Comunicatul precizează că, „potrivit denunţurilor făcute în presă, delfinii sunt capturaţi cu cruzime pentru a fi folosiţi ca momeală în scopul de a atrage rechinii şi a obţine astfel apreciatele lor aripioare”, scrie Agerpres.
Parchetul pentru prevenirea infracţiunilor din portul Ilo a deschis o anchetă pentru a verifica dacă în zonă sunt capturaţi delfinii. Reprezentanţi ai Ministerului Public şi ai Ministerului Producţiei au vizitat un debarcader din Ilo, unde au verificat ambarcaţiunile pescăreşti, zona de comercializare şi camerele frigorifice, fără a găsi dovezi privind prezenţa delfinilor.
Organizaţia neguvernamentală „Mundo Azul” a dat asigurări la sfârşitul săptămânii trecute că, în fiecare an, pescarii sacrifică până la 15.000 de delfini pentru a le folosi sângele şi grăsimea ca momeală pentru rechini, cărora la extrag aripioarele.
„Sunt între 5.000 şi 15.000 (de delfini ucişi pentru a deveni momeală)… Acestora li se adaugă circa 1.000 sau 2.000 de delfini care sunt folosiţi pentru consumul ilegal de carne. Aceeaşi flotă care îi utilizează ca momeală este şi furnizor al acestei pieţe ilegale (de carne)’, declarase la vremea respectivă, pentru agenţia spaniolă de presă, directorul executiv al ‘Mundo Azul”, Stefan Austermühle.
Ministrul adjunct pentru pescuit, Paul Phumpiu, a spus într-o conferinţă de presă că nu pot fi acuzaţi de rele practici toţi pescarii şi a anunţat că se va întări controlul pentru a se evita astfel de acte, considerate infracţiuni în Peru.
Phumpiu a precizat că au început investigaţii pentru identificarea pescarilor care apar în înregistrarea video ce a însoţit denunţul, pentru că au desfăşurat „o activitate ilegală care trebuie să fie pedepsită”.
În acelaşi sens, Comisia multisectorială de gestionare a mediului marin-de coastă, din subordinea Ministerului Mediului, a anunţat crearea unui grup de lucru.