„Anul trecut au fost înregistrate 3,3 milioane de dosare. Este un număr uriaş. Făcând un calcul, am putea spune că unul din trei adulţi este implicat într-un proces. Acest lucru poate fi pus pe seama gradului scăzut de toleranţă. Poate nu sunt suficient de cunoscute şi implementate sistemele alternative de soluţionare. Astăzi avem medierea, care te poate ajuta să-ţi rezolvi conflictul înainte de a ajunge la instanţă, avem arbitrajul, care funcţionează înţeleg în special în materie comercială. Noi avem o cultură prin care aşteptăm să vedem ce zice judecătorul, dar una este să ai un judecător care soluţionează 20 de cauze pe zi şi alta este să ai un judecător care are de soluţionat o sută, două sute sau chiar trei sute de dosare într-o zi”, a spus Cristi Danileţ, în faţa studenţilor prezenţi la Ziua porţilor deschise, eveniment organizat vineri la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Cristi Danileţ, membru al CSM, a precizat că cele mai multe dosare de la instanţe sunt pe latura civilă.
„Activitatea penală în România este mică, comparativ cu cea civilă. Un procent de 15 este reprezentat de cauzele penale, în timp ce 85 la sută din dosarele din instanţă sunt pe latură civilă”, a spus Danileţ.
La Ziua porţilor deschise participă studenţi, auditori de justiţie şi cursanţi ai Şcolii Naţionale de Grefieri.
„Evenimentul are ca scop consolidarea relaţiei de încredere între cei care înfăptuiesc actul de justiţie, magistraţii şi beneficiarii acestuia, justiţiabilii”, potrivit CSM.
CITEŞTE ŞI: Cum stâlceşte judecătorul CSM Cristi Dănileţ limba română