Deputatul PSD Marius Manolache, precum şi alte persoane şi firme au fost puse sub învinuire de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul referitor la insolvenţa SC Realitatea Media.
Marius Manolache este acuzat că, în calitate de avocat angajat de administratorul SC Strategies-Research-Investments SRL, ar fi semnat un contract de vânzare-cumpărare acţiuni ce conţine menţiuni nereale cu privire la data încheierii, ulterior utilizat de alte persoane pentru a justifica modul de dobândire de către firmă a acţiunilor SC Realitatea Media SA.
Tot vineri, a fost pus sub urmărire penală în dosarul fraudei de la Realitatea Media şi Liviu Luca, fost membru în Consiliul de Administraţie al Realitatea TV. Cercetările au fost extinse şi asupra cumnatei lui Elan Schwartzenberg, Oana Mihaela, şi a administratorului special al Realitatea Media Florin Bercea.
Oana Mihaela Schwartzenberg (Moldovan) este cumnata lui Elan Schwartzenberg şi este acuzată de anchetatorii DNA de complicitate la bancrută frauduloasă şi tentativă la înşelăciune, deoarece există indicii că, în calitate de avocat, a contribuit la vânzarea mărcilor SC Realitatea Media SA în frauda creditorilor.
Omul de afaceri Liviu Luca a fost pus sub învinuire în acest caz pentru delapidare, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Procurorii DNA arată că există indicii că Luca l-ar fi angajat pe avocatul Marius Manolache pentru ca acesta să încheie contractul de asociere în participaţiune, ce a permis însuşirea sumei de 20 milioane de lei din patrimoniul asociaţiei. Ulterior, Luca, prin încheierea unui contract de asistenţă juridică, l-ar fi ajutat pe Marius Manolache să dobândească dreptul de semnătură asupra conturilor asociaţiei.
De asemenea, notează procurorii DNA, Luca a încheiat un contract care conţine menţiuni nereale cu privire la calitatea sa de proprietar al acţiunilor emise, pe care le-a transferat învinuitului Maricel Păcuraru.
Florin Bercea, administratorul special al societăţii Realitatea Media, este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. În cazul acestuia anchetatorii arată că există indicii că, în calitate de administrator special, a solicitat înregistrarea menţiunilor privind schimbarea acţionariatului Realitatea Media utilizând extrase ale registrului acţionarilor falsificate.
Alături de aceştia, au fost puse sub învinuire mai multe persoane juridice respectiv societatea Geoasset, acuzată de spălarea banilor şi complicitate la delapidare, deoarece în cauză există indicii că prin intermediul unui contract de asociere în participaţiune a fost însuşită suma de 20 milioane lei în interesul unor persoane fizice precum Maricel Păcuraru şi Liviu Luca, şi persoane juridice.
DBV Media House şi Grup Financiar IFN sunt acuzate de complicitate la delapidare, deoarece există indicii că acestea au fost utilizate pentru a furniza sume de bani destinate societăţii Realitatea Media.
GMG Media Box este acuzată în acest caz de bancrută frauduloasă, deoarece există indicii ca aceasta a fost folosită în scopul preluării controlului asupra procedurii insolvenţei în care se afla Realitea Media.
În acest sens ar fi fost utilizate facturi fictive în baza cărora GMG Media Box a obţinut înscrierea în tabelul preliminar rectificat al creanţelor cu o creanţă de zece ori mai mare decât creanţa înscrisă iniţial, mai arată procurorii.
În dosarul Realitatea, procurorii DNA începuseră deja urmărirea penală împotriva a 12 persoane, între care Maricel Păcuraru şi Cozmin Guşă.
DNA precizează că a fost începută urmărirea penală faţă de cele trei persoane juridice în dosarul privind activităţile infracţionale desfăşurate în cadrul procedurii de insolvenţă a SC Realitatea Media SA.
Astfel, SC Realitatea Media SA este urmărită penal pentru spălare de bani, având în vedere că, potrivit anchetatorilor, „există date şi indicii temeinice că a fost finanţată cu bani proveniţi din evaziune fiscală, transferul banilor fiind realizat sub forma unor contracte de împrumut”.
Citeşte şi Realitatea TV, datorii la stat de peste 16 de milioane de euro!
A doua firmă urmărită penal în acest dosar este SC Strategies Research Investments SRL, a lui Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, având în vedere că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în favoarea acestei societăţi au fost falsificate documente, prin antedatare, pentru a modifica registrul acţionarilor, potrivit DNA.
„Documentele astfel modificate au fost depuse la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, unde s-au formulat cereri de înregistrare a menţiunilor privind schimbarea acţionariatului, în scopul prejudicierii creditorilor SC Realitatea Media SA„, susţin procurorii.
În acelaşi dosar este urmărită penal Rovigo SPRL, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de bancrută frauduloasă, având în vedere că există date şi indicii temeinice că societatea a fost folosită pentru înstrăinarea mărcilor Realitatea Media.
Citeşte şi Maricel Păcuraru şi Fabian Schwartzenberg, audiaţi la DNA VIDEO