Maghiarii din mai multe judeţe ale Transilvaniei, dar şi din Ungaria, au format un lanţ viu pe o distanţă de 54 de kilometri, între localităţile Chichiş, aflată la graniţa cu judeţul Braşov, şi Breţcu, la ieşirea către Bacău.
Manifestarea s-a desfăşurat fără incidente, singurul vorbitor fiind preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsák Balázs, care a citit, la intersecţia Reci, „proclamaţia Marelui marş al secuilor„.
Potrivit proclamaţiei, maghiarii solicită autoguvernarea Ţinutului Secuiesc, revendică aplicarea normelor practicate în Uniunea Europeană, în aşa fel încât secuii să îşi poată exercita dreptul la autodeterminare prin autonomia Ţinutului Secuiesc şi îşi „reafirmă ataşamentul faţă de delimitarea provizorie a Ţinutului Secuiesc, format din 8 scaune şi 153 autorităţi locale, aşa cum aceasta a fost stabilită în Rezoluţia Adunării Naţionale de la Ditrău”.
„Autoguvernarea internă înseamnă putere regională, care dispune de autoritate deliberativă constituită prin mijloace democratice, de o largă autonomie şi de mijloacele necesare exercitării competenţelor de autoguvernare”, se arată în proclamaţie.
Conform acestuia, secuii adunaţi în Ziua Libertăţii Secuieşti la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureş au adresat, în 10 martie, o petiţie Guvernului, în care cereau ca Ţinutul Secuiesc să devină regiune de dezvoltare distinctă, dar nu au primit niciun răspuns.
„În faţa opiniei publice mondiale reafirmăm: dialogul este garantul păcii sociale, iar secuii doresc pace şi dialog. În faţa opiniei publice mondiale solicităm din nou Guvernului României să nu ignore voinţa a 700.000 de cetăţeni ai ţării, care sunt şi cetăţeni ai Uniunii Europene! Totodată, atragem atenţia Guvernului, că dispreţul faţă de dialog, ignorarea voinţei secuimii, lupta dusă împotriva simbolurilor secuieşti nu ne va determina să renunţăm la lupta pentru autonomie. Dacă Guvernul nu va începe în cel mai scurt timp dialog serios cu reprezentanţii secuimii despre revendicările de mai sus ale poporului secuiesc, despre viitorul Ţinutului Secuiesc, atunci se vor înmulţi şi se vor intensifica acţiunile de protest, mergând până la nesupunerea civică”, se mai arată în proclamaţie.
Totodată, semnatarii proclamaţiei cer Guvernul Ungariei „să pretindă” de la Guvernul României respectarea tratatului de bază dintre cele două state, „cu un accent deosebit pe articolul 15/9 din aceasta”.
„Este în interesul nostru, al poporului secuiesc, ca relaţia dintre Ungaria şi România să fie bună, în spiritul cooperării constructive şi paşnice şi în conformitate cu tradiţiile constituţionale comune ale statelor membre ale Uniunii Europene”, se arată în încheierea proclamaţiei.
Participanţii au avut asupra lor pancarte în limbile română şi engleză, cu inscripţii precum „Vrem autonomie, nu independenţă”, „Ţinutul Secuiesc, cealaltă faţă a României”, „România este şi ţara noastră”, „Autonomia nu înseamnă independenţă, înseamnă eficienţă”.
Mai multe efective de forţe de ordine, atât din Covasna, cât şi din Braşov, au fost mobilizate pentru această manifestare, iar un echipaj SMURD a asigurat intervenţia medicală de urgenţă la faţa locului, pe toată durata manifestaţiei.
După citirea proclamaţiei, participanţii au intonat imnurile Ungariei şi al secuilor, după care au pornit spre case.
VEZI SI:
CNS îndeamnă la „nesupunere civică” pentru apărarea integrităţii Ţinutului Secuiesc