Ne desprindem cu adevărat de Est. Luni începe construcţia scutului antirachetă de la Deveselu

Oficialităţi române, americane şi din partea NATO vor participa luni la ceremonia oficială de marcare a începerii lucrărilor principale de construcţie la Facilitatea antirachetă din cadrul Bazei Deveselu, în aplicarea Acordului între România şi Statele Unite privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice, potrivit Agerpres.
Filip Stan
28 oct. 2013, 08:06
Ne desprindem cu adevărat de Est. Luni începe construcţia scutului antirachetă de la Deveselu

Elementele de interceptare care vor fi amplasate la Deveselu trebuie să fie operaţionale începând cu 2015.

Citeşte şi: Băsescu, despre Deveselu: Facilitatea antirachetă arată că suntem un partener de încredere pentru SUA şi NATO

La eveniment participă preşedintele Traian Băsescu, ministrul Apărării, Mircea Duşa, secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu şi alţi oficiali români.

De cealaltă parte, delegaţia americană va fi condusă de James Miller, adjunctul secretarului apărării pentru politica de apărare, şi va include alţi înalţi oficiali din cadrul Departamentului Apărării, Departamentului de Stat şi comandamentelor forţelor americane din Europa.

Din partea Alianţei Nord-Atlantice participă ambasadorii Alexander Vershbow, secretar general adjunct, şi Sorin Ducaru, asistent al secretarului general al NATO pentru ameninţări emergente de securitate.

Vor fi prezenţi, de asemenea, reprezentanţi ai Ministerelor Afacerilor Externe din Polonia şi Turcia, state care găzduiesc sau vor găzdui componente ale sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice şi care contribuie, astfel, la sistemul antirachetă al NATO.

La Deveselu vor fi amplasate elemente de interceptare, parte a componentei europene a sistemului american antirachetă.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat, la 4 februarie 2010, invitaţia părţii americane, transmisă de preşedintele SUA, Barack Obama, privind participarea României la sistemul de apărare antirachetă american din Europa. Proiectul de text al părţii române a fost transmis părţii americane la 16 iunie 2010, negocierile începând la 17 iunie 2010.

Preşedintele României, Traian Băsescu, a făcut public la 3 mai 2011 locul în care vor fi amplasate componentele scutului, Unitatea Militară de la Deveselu (judeţul Olt), decizia fusese luată în cadrul CSAT, la 2 mai 2011.

La 6 iunie 2011, la Washington, a fost verificat textul Acordului din punct de vedere al redactării în limbile română şi engleză şi a fost parafat textul de secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu şi Ellen Tauscher, sub-secretar de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională.

În cadrul unei ceremonii restrânse la Deveselu, la 3 mai 2011, a fost inaugurat locul unde urmează să fie amplasate elemente ale scutului american antirachetă. La ceremonia organizată cu acest prilej au fost prezenţi secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu şi subsecretarul de stat al SUA Ellen Tauscher.

La 13 septembrie 2011, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, şi secretarul de stat american Hillary Clinton au semnat ‘Acordul între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România’, cu prilejul vizitei în SUA a preşedintelui României. Ministerul Afacerilor Externe a prezentat public, în ziua semnării, textul Acordului, în dorinţa comună a celor două părţi de a asigura deplina transparenţă.

Rolul Acordului este să reglementeze regimul juridic aplicabil întregului spectru de chestiuni care decurg din instalarea şi funcţionarea în România a sistemului antirachetă al SUA. Implicarea României în susţinerea acestui proiect presupune găzduirea pe teritoriul românesc (în Baza de la Deveselu, judeţul Olt) de elemente de interceptare SM-3, care vor deveni operaţionale începând cu 2015. Amplasarea acestor interceptori constituie parte componentă a Abordării Adaptive în Etape a sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice în Europa (EPAA). Odată cu operaţionalizarea sa, Baza Militară Deveselu va fi plasată în arhitectura sistemului de apărare antirachetă dezvoltat de NATO, respectiv sub controlul operaţional al Alianţei.

Documentul a fost ratificat de Parlamentul României prin Legea nr. 290/2011, iar la 23 decembrie 2011 a intrat în vigoare.

Odată cu operaţionalizarea sa, Baza Militară Deveselu va fi plasată în arhitectura sistemului de apărare antirachetă dezvoltat de NATO, respectiv sub controlul operaţional al Alianţei.

VEZI SI: Duşa, lui Rasmussen: Proiectul de la Deveselu se va încadra în graficul deja stabilit

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Peste 1,1 milione de români s-au prezentat la vot. Update
Capital.ro
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
S-a împușcat în cap. Tragedie șocantă în România
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Alegeri Prezidențiale 2024 | Surpriza cifrelor de la ora 10:00. Așa ceva nu s-a mai întâmplat din 2019
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Secțiile de votare s-au deschis. Prezența la vot în timp real
substantial.ro
Caiacist în stare critică după o operațiune de amputare în Tasmania
MediaFlux
LOVITURĂ PENTRU ROMÂNI! FACTURILE LA ENERGIE EXPLODEAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy