„Din toate calculele pe care le-am făcut şi le-am prezentat mai multor grupuri parlamentare, intenţionez să prezint acest proiect şi grupurilor parlamentare PDL, a reieşit că dacă vrem să avem autostrăzi în România trebuie să luăm taurul de coarne şi să facem un proiect coerent, pe o perioadă mai lungă de timp, până în 2025, propun eu, şi singura soluţie pe care am găsit-o este realizarea unor parteneriate public-private, prin asigurarea plăţilor de disponibilitate”, a declarat fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu.
Fenechiu a identificat şi sursele de finanţare pentru construirea a 4.000 de kilometri de autostradă: mărirea accizei la carburant şi taxarea pe numărul de kilometri parcurşi.
„Fără bani nu se poate face nimic. S-a discutat foarte mult de concesiune, iar eu am cerut să mi se dea un exemplu de autostradă construită în concesiune în Europa Centrală şi de Est. Eu vă garantez că nu există. Dacă vorbim de fonduri europene, am făcut un calcul, fondurile europene 2014-2020 nu ar ajunge nici măcar pentru jumătate din autostrada Sibiu-Piteşti, iar noi avem nevoie, pentru a ne compara cel puţin cu Ungaria, de 4000 de kilometri de autostrăzi, ceea ce înseamnă mai mult de 10 ori decât toate fondurile europene. Am identificat două surse de finanţare, care pot aduce sume uriaşe la buget. Este vorba despre mărirea accizei la carburant cu 10 euro cenţi, ceea ce într-adevăr ar fi destul de greu de suportat pentru români, care s-au săturat de plătit taxe fără să ştie unde ajung banii lor. Aici vorbim de o redirecţionare clară, printr-o lege, a taxei pentru construcţia de autostrăzi. A doua sursă de finanţare o reprezintă taxarea bazată pe distanţa traficului greu. Este o procedură întâlnită în toate ţările europene. Va deveni curând obligatorie. Ungaria a introdus-o la 1 iulie 2013, iar aceste sume pot ajunge la peste 1 miliard de euro la început şi la 2,5 miliarde de euro în timp, pe an”, a spus Fenechiu într-o intervenţie telefonică la România TV.
Fenechiu a mai spus că „este o decizie politică, care nu poate fi luată de azi pe mâine, nu se poate lua nici măcar de un Guvern, ci trebuie să fie o decizie a întregii clase politice”.
„Ceea ce am prezentat este doar o propunere, nu este aplicabilă de azi pe mâine sau aplicabilă în bugetul pe anul viitor, ci este o propunere pe care după ce o vom discuta o vom putea aplica. Toată lumea este de acord că este nevoie de autostrăzi, dar nu a putut nimeni să îmi spună că ar fi şi altă variantă”, a mai spus Fenechiu.