Un nou test rapid permite o mai bună diagnosticare a tuberculozei

Un nou test rapid pentru detectarea tuberculozei permite o diagnosticare mai bună a acestei maladii şi identificarea tratamentului corespunzător, potrivit rezultatelor unui studiu publicat luni în revista medicală britanică The Lancet, informează AFP.
Alina Costache
28 oct. 2013, 15:37
Un nou test rapid permite o mai bună diagnosticare a tuberculozei

Numit Xpert MTB/RIF, noul test de diagnoză permite detectarea bacilului Koch, care provoacă tuberculoza, în mai puţin de două ore, faţă de mai multe săptămâni cât durează metoda tradiţională, bazată pe analiza la microscop a sputei şi o radiografie pulmonară, în condiţiile în care evoluţia bolii la nivel global a rămas aceeaşi, scrie Mediafax.

Având în vedere că permite în acelaşi timp detectarea rezistenţei la rifampicină, principalul tratament împotriva tuberculozei în prezent, testul a primit în 2011 avizul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru examinarea pacienţilor seropozitivi sau susceptibili de a contracta o tuberculoză rezistentă.

Pentru a măsura eficienţa testului rapid în „situaţii reale”, echipa de cercetători condusă de profesorul Keertan Dheda, de la Universitatea Cap Vest din Africa de Sud, a supus un grup de 700 de persoane suspecte de tuberculoză testului rapid şi un alt grup de 700 de potenţiali bolnavi a fost supus analizei sputei.

Testul rapid s-a dovedit mai eficient în diagnosticarea cazurilor de tuberculoză confirmate ulterior printr-o cultură pozitivă, cu o rată de succes de 83%, faţă de numai 50% în cazul analizei sputei.

Acesta a permis, de asemenea, începerea mai rapidă a tratamentului, în 53% dintre cazuri încă din prima zi, faţă de 35% în cazul diagnosticării tradiţionale, şi reducerea numărului de pacienţi tuberculoşi care au abandonat tratamentul (8% faţă de 15%).

Dar, în ciuda tratamentelor începute mai târziu şi respectate cu mai puţină seriozitate din al doilea grup, evoluţia bolii peste două şi şase luni era în general aceeaşi.

Din punctul de vedere al profesorului Keertan Dheda, testul, care necesită utilizarea unui robot sofisticat şi costisitor, nu este neapărat cea mai bună soluţie pretutindeni, ci poate fi utilă într-o ţară ca Africa de Sud, care dispune de o infrastructură sanitară convenabilă şi unde cazurile de tuberculoză rezistentă sunt importante şi bolnavii nu răspund bine la tratament.

„Plasarea unor echipamente costisitoare în centre de îngrijire care probabil nu au curent electric sau dispun de personal necalificat şi prost plătit riscă să fie o sarcină delicată”, avertizează la rândul său cercetătorul danez Christian Wejse, într-un comentariu anexat articolului.

Aproximativ o mie de roboţi GeneXpert – construiţi de un laborator american, cu sprijin financiar din partea mai multor organizaţii – sunt deja operaţionale în toată lumea, conform Asociaţiei Médecins sans Frontières, care a contribuit la introducerea acestor roboţi în mai multe ţări africane şi asiatice.

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Amenințări cu moartea pentru Trump. Cine a întreținut „climatul de ură”, de fapt
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Nicolae Ciucă: România Poate Prelua Postul de Comisar European pe Economie sau Extindere
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'