Noua listă de medicamente este revizuită în mai multe etape şi intră în vigoare cu pachetul de bază

Noua listă de medicamente este trecută prin multe site, este verificată şi revizuită în mai multe etape şi va intra în vigoare cu pachetul nou de servicii de bază, a declarat marţi ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Romania TV
29 oct. 2013, 10:57
Noua listă de medicamente este revizuită în mai multe etape şi intră în vigoare cu pachetul de bază

Ministrul Eugen Nicolăescu a infirmat faptul că medicamentele generice nu se vor compensa, precizând că, din cauza informaţiilor eronate transmise de mass-media, a primit foarte multe mesaje la Ministerul Sănătăţii.

„Unde aţi văzut scris aşa ceva la Ministerul Sănătăţii? Am primit la mesaje, mail-uri cum nu vă puteţi imagina. Oamenii sunt îngrijoraţi. Primul şi cel mai important lucru este că trebuie să ajutăm populaţia din România cu medicamente noi, inovative. E un obiectiv. Aveţi deja documente oficiale şi poate cel mai informat este organismul care adună la un loc producătorii de medicamente, ARPIM. Au avut multe discuţii cu noi şi cred că lucrurile s-au clarificat. Pe site-ul Ministerului Sănătăţii este calendarul cu tot ce ne-am propus cu finanţatorii internaţionali. Un punct pe care ni l-am asumat este că până la 31 decembrie o listă nouă de medicamente va fi aprobată şi va intra în funcţiune. Am avut săptămâna trecută întâlnire cu ARPIM şi am convenit ca în jur de 15 noiembrie să punem în dezbatere propunerea de listă nouă”, a declarat Nicolăescu, la conferinţa Talks about Innovation in HealthCare.

Nicolăescu a mai spus că Ministerul Sănătăţii este în faza finală de evaluare a tehnologiilor medicale, iar un pas mare care se face constă în faptul că noua listă de medicamente compensate va fi făcută pe o evaluare.

„Principala instituţie nemulţumită este CNAS, care se îngrijorează că nu va avea bani suficienţi să suporte lista nouă. Este de înţeles. Când ai responsabilitatea gestionării banului public nu poţi să te uiţi liniştit. Lista noua nu va pica din cer, este trecută prin multe site, este verificată şi revizuită în mai multe etape şi va intra în vigoare cu pachetul nou de servicii de bază şi cu pachetul programelor naţionale de sănătate, în care am încercat să facem o serie de evaluări, să creăm spaţiul necesar ca lista nouă să producă efecte. Nu avem forţa tehnică necesară, adică atâţia specialişti în evaluare, pentru a avea o listă care să poată da o siguranţă”, a mai spus Eugen Nicolăescu.

Ministrul a adăugat că, în primul semestru din 2014 va fi făcută o revizuire a listei şi în semestrul al doilea va fi o listă finală, care să dea tuturor garanţia că poate fi suportată din bugetul pe care România îl va avea în domeniul sănătăţii. „E un mesaj şi pentru industria farmaceutică”, a precizat ministrul

Eugen Nicolăescu a mai spus că instituţia pe care o conduce doreşte să promoveze consumul de medicamente generice, datoria sa fiind să asigure medicamente mai multe şi mai ieftine.

„În acest fel, credem că asigurăm o chibzuială mai mare a utilizării fondurilor publice. Politica publică pe care vrem să o promovăm este de echilibru între medicamentele inovatoare şi cele generice. Încerc să vă transmit gândul sincer şi foarte ferm că avem de realizat lista nouă de medicamente compensate, revizuirea listei de medicamente compensate, creşterea consumului de medicamente generice, de urmărit un consum cât mai echilibrat al fondurilor publice”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Ministrul Eugen Nicolăescu şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi, discută, marţi, împreună cu reprezentanţi din domeniul Sǎnǎtǎţii, la conferinţa „Mediafax Talks about Innovation in HealthCare”, despre inovaţia şi cercetarea în sistemul sanitar, cele mai noi medicamente şi tratamente pentru bolile şi afecţiunile neglijate până acum, medicina personalizată, investiţii făcute până acum de companiile farmaceutice şi ariile terapeutice care beneficiază de cele mai multe fonduri, importanţa prevenţiei şi modalităţi prin care pacienţii pot fi mai bine informaţi, inovaţia în tratarea cancerului, bolilor cardiologice, bolilor autoimune, diabetului şi hepatitei.

Conform OMS, în prezent există peste 30.000 de boli cunoscute şi doar pentru 25 la sută dintre acestea s-a descoperit un tratament eficient. Prin urmare, pentru restul de 75 la sută dintre afecţiunile cunoscute încă se caută un tratament, iar acest lucru se poate realiza doar prin continuarea investiţiilor în cercetarea şi dezvoltarea de noi molecule.

Conferinţa este organizată de Agenţia de presă Mediafax, în parteneriat cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Rețeta veche a sarmalelor românești. Secretele gospodinelor din Moldova
Capital.ro
S-a stins cea mai mare actriță a României. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Râmâne veșnic în inimile tuturor
Playtech.ro
Cum pierzi moștenirea în România fără să-ți dai seama, din neatenție. Ce trebuie să faci, acceptarea tacită a succesiunii
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
A murit Julieta Szönyi, actrița care a cucerit România cu roluri memorabile. A jucat și cu Belmondo
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Românii rămân fără căldură de Paște! Anunțul făcut de Termoenergetica București
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Candidatul pe care îl va susține Călin Georgescu: Are cel mai bun profil de președinte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
SUA, gata să renunțe la eforturile de negociere a unui acord de pace Rusia – Ucraina. Trump are și alte priorități, anunță Rubio
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai