Peste 19.000 de copii aflaţi în plasament maternal, îngrijiţi de 12.300 de asistenţi

Peste 19.000 de copii beneficiază de îngrijirea unui număr de 12.300 asistenţi maternali profesionişti, potrivit unor date furnizate de Ministerul Muncii.
Filip Stan
29 oct. 2013, 19:12
Peste 19.000 de copii aflaţi în plasament maternal, îngrijiţi de 12.300 de asistenţi

Conform datelor transmise de Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din judeţe şi sectoarele Municipiului Bucureşti, la data de 30 iunie 2013, 19.230 de copii beneficiau de îngrijirea unui număr de 12.300 asistenţi maternali profesionişti, se arată într-un comunicat emis marţi de MMFPSPV.

Potrivit sursei citate, sumele pentru copiii care beneficiază de îngrijire în sistemul de asistenţă maternală sunt asigurate în conformitate cu standardele de cost stabilite prin HG nr. 23/2010 privind aprobarea standardelor de cost pentru serviciile sociale. Cuantumurile stabilite includ salariul asistentului maternal.

Astfel, asistenţii maternali cu un copil în plasament primesc o sumă de 20.896 de lei pentru copil pe un an, cei care au doi copii în plasament primesc o sumă de 13.931 de lei pentru fiecare copil în fiecare an, iar cei care au trei copii în plasament primesc 11.014 de lei pentru fiecare copil pe durata unui an.

CITEŞTE ŞI: O femeie din Germania şi-a donat toată AVEREA copiilor români din centrele de plasament

În cazul copiilor cu dizabilităţi, asistenţii maternali cu un copil in plasament primesc 24.452 lei pe fiecare copil într-un an, iar cei cu doi sau mai mulţi copii în plasament primesc o sumă de 17.486 de lei pentru fiecare copil în fiecare an.

Finanţarea sistemului de protecţie a copilului este asigurată de la bugetul de stat din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată.

Conducerea MMFPSPV s-a întâlnit, marţi, cu reprezentanţii Sindicatului „Cartel Alfa” din judeţele Maramureş şi Satu Mare şi cu cei ai Sindicatului Asistenţilor Personali din Maramureş, care au venit să picheteze sediul ministerului, nemulţumiţi de faptul că asistenţii persoanli ai persoanelor cu dizabilităţi nu şi-au mai primit salariile de patru luni.

Preşedintele Filialei Maramureş a Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa”, Florin Hossu, a declarat luni, că neplata salariilor este cauzată de faptul că primarii nu înţeleg să cuprindă lefurile asistenţilor personali în buget, aşa cum prevede Legea 448/2006 privind protecţia persoanelor cu handicap, astfel că, la fiecare sfârşit de an, rămân fără bani.

„Ministerul Finanţelor Publice asigură 75%. Cum spune legea, 25% trebuie să fie asiguraţi de consiliile judeţene sau de consiliile locale. Multe primării nu au venituri extrabugetare. Este şi o discriminare, pentru că salariaţii din primării, alţii decât asistenţii personali, îşi iau banii”, a explicat Bogdan Hossu.

Întrebat câte persoane sunt în situaţia de a nu-şi fi primit banii de luni de zile, reprezentantul „Cartel Alfa” a precizat că aproximativ 90% din primării au întârzieri salariale cuprinse între o lună şi şapte luni.

Directorul Direcţiei Protecţia Copilului, Elena Tudor, care a participat marţi la discuţiile cu sindicaliştii, a atras atenţia asupra faptului că responsabilitatea asigurării fondurilor necesare funcţionării sistemului de protecţie a copilului trebuie împărţită, aşa cum prevede legislaţia în vigoare, între bugetul de stat şi cel al consiliilor judeţene, însă există judeţe în care 90 la sută din finanţare sau chiar mai mult este asigurată de la bugetul de stat, iar acest lucru nu face altceva decât să creeze şi să perpetueze disfuncţionalităţile din sistem.

VEZI ŞI: Peste 3.000 de copii au fost abuzaţi, exploataţi sau neglijaţi în primele trei luni ale anului

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Parcul din România care se va transforma de Paște 2025. Sunt așteptați turiști din toate colțurile țării pentru a vedea carnavalul
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Devine obligatoriu în România! Termen până pe 14 aprilie 2025
Playtech.ro
Imagine rară cu copiii lui Nicolae al României și ai Alinei Binder. Ce mari au crescut Alexandra și Mihai
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Fost consilier al președintelui Zelenski: „România trebuie să construiască un bloc est-european ce poate rezista valurilor care vin”
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Republica Moldova, o idee genială pentru vacanța de Paște. Ce găsești acolo te va uimi
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Peste 20 de persoane au murit în urma unui incendiu la un azil de bătrâni, în China
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o legendă. A fost unul dintre cei mai iubiți români. Nu-l vom uita niciodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Nu spalati rufele la aceasta temperatura: Greseala pe care multe gospodine o fac cand folosesc masina de spalat.
MediaFlux
Lovitură finală pentru Lasconi! Răsturnare de situație înainte de alegeri
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Furtul de lemne! Metoda cea mai utilizată, potrivit unui activist de mediu