200.000 de pacienţi cu epilepsie au tratament gratuit. Mai mulţi de atât îşi cumpără singuri medicaţia

Aproape 200.000 de pacienţi cu epilepsie primesc tratament gratuit, dar există mai mult de atâţia neînregistraţi, care îşi cumpără medicaţia, a declarat, marţi, Ioana Mîndruţă, medic şi coordonator în cadrul Programului Naţional de Epilepsie Farmacorezistentă şi Boli Rare.
Filip Stan
29 oct. 2013, 20:06
200.000 de pacienţi cu epilepsie au tratament gratuit. Mai mulţi de atât îşi cumpără singuri medicaţia

„50 de milioane de persoane suferă de epilepsie la nivel mondial. În România, 200.000 primesc tratament şi doar pe ei îi cunoaştem. Există mai bine de încă atâţia pacienţi neînregistraţi, care îşi cumpără singuri medicaţia”, a spus Ioana Mîndruţă, care este şi vicepreşedinte al Societăţii Naţionale de Neurofiziologie Clinică, potrivit Mediafax.

Ea a mai precizat că 40.000 de pacienţi cu epilepsie prezintă crize în pofida tratamentului cu mai multe antiepileptice, unii având crize zilnice.

Programul National este dedicat pacienţilor cu epilepsie farmacorezistentă şi se referă la intervenţii microchirurgicale ghidate de electrozi implantaţi intracranian şi la stimulatoare vagale. În cadrul programului, pacienţii nu beneficiază de medicaţie, ci de proceduri medicale.

CITEŞTE ŞI: Strigăt de disperare şi luptă crâncenă cu o formă rară de epilepsie. Un copil are nevoie de ajutor

Ioana Mîndruţă a menţionat că, în urmă cu doi ani, s-a practicat pentru prima oară în România chirurgia epilepsiei.

„Chirurgia epilepsiei a început timid. Pentru mulţi pacienţi, la care creierul apărea normal, nu se putea găsi soluţie. Am folosit elecrozi intracranieni. Selecţia pacienţilor se face într-un centru de neurologie. Toată lumea a început din pur entuziasm, acum e un program naţional care cuprinde două centre: Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) şi Spitalul de Urgenţă «Bagdasar Arseni»”, a mai spus Ioana Mîndruţă, medic primar la SUUB.

În 2012 programul a avut finanaţare pentru zece intervenţii de acest fel, în 2013 sunt fonduri pentru două, dar mai sunt promisiuni, a adăugat Mîndruţă.

Epilepsia este boala cronică a creierului caracterizată prin propagarea necontrolată a unei excitaţii electrice generate într-o zonă numită focar epileptic. Chirurgia epilepsiei presupune extrirparea focarului epileptic prin implantul de electrozi, în ultimii 10 ani procedura fiind recunoscută ca eficace şi sigură pentru pacienţii care nu mai pot controla crizele luând medicamente. Primul pacient operat a fost în 2012, iar de atunci alţi şapte au beneficiat de aceste intervenţii, după care au dispărut crizele, a mai spus Ioana Mîndruţă.

VEZI ŞI: Premieră: Implantantare de electrozi în creier pentru studiul şi tratamentul epilepsiei

Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Cristian Buşoi au discutat, marţi, împreună cu alţi reprezentanţi din domeniul sǎnǎtǎţii, la conferinţa „Mediafax Talks about Innovation in HealthCare”, despre inovaţia şi cercetarea în sistemul sanitar, cele mai noi medicamente şi tratamente pentru bolile şi afecţiunile neglijate până acum, medicina personalizată, investiţii făcute până acum de companiile farmaceutice şi ariile terapeutice care beneficiază de cele mai multe fonduri, importanţa prevenţiei şi modalităţi prin care pacienţii pot fi mai bine informaţi, inovaţia în tratarea cancerului, bolilor cardiologice, bolilor autoimune, diabetului şi hepatitei.

Conform OMS, în prezent există peste 30.000 de boli cunoscute şi doar pentru 25 la sută dintre acestea s-a descoperit un tratament eficient. Prin urmare, pentru restul de 75 la sută dintre afecţiunile cunoscute încă se caută un tratament, iar acest lucru se poate realiza doar prin continuarea investiţiilor în cercetarea şi dezvoltarea de noi molecule.

Spynews
ADN-ul principalului suspect a fost găsit pe corpul Marinei, femeia ucisă în Brăila. Bărbatul i-ar fi mințit pe anchetatori
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Capital.ro
SE CONFISCĂ mașinile pe loc. Regulile se aplică deja LA GRANIȚA cu România
Playtech.ro
Cât de deștept ești în funcție de forma frunții. Mihai Voropchievici: Ei au o inteligenţă sclipitoare
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Omul care l-a făcut pe Ceaușescu președinte. Unul dintre cele mai misterioase personaje din istoria românilor, stalinizatorul României
Spynews
Ilie Pălie și Foca. Ce reprezintă cele două sărbători care vin după Sfântul Ilie
Spynews
”Noi nu suntem criminali”. Mama bărbatului suspectat că a ucis-o pe Marina din Brăila își apără fiul! Femeia spune că cei doi se cunoșteau
Evz.ro
El va fi viitorul președinte. Traian Băsescu știe
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
DETALII NOI | Primele DECLARAȚII ale presupusului criminal al doctoriței din Brăila. A procedat fix ca în filme 😱
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
ESTE ILEGAL să îți repari propria MAȘINĂ. Se consideră infracțiune
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Traian Băsescu susține reintroducerea stagiului militar obligatoriu în România
MediaFlux
Cum arăta VILA NUFĂRUL din NEPTUN, unde NICOLAE ȘI ELENA CEAUȘESCU își petreceau verile
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'