Conform datelor actuale, se ia în creştere salarială în sectorul public de 3%, ceea ce înseamnă un efort bugetar de 1,3 miliarde de lei. „Am luat 3% pentru a compensa rata inflaţiei, dar creşterea s-ar putea să fie mică pentru că şi rata inflaţiei scade vertiginos”, a nuanţat Liviu Voinea.
În ce priveşte scenariile de aplicare a creşterii, ministrul pentru Buget a spus că toate cele trei variante vor trebui discutate cu partenerii internaţionali. Primul scenariu este cel al unor creşteri aplicate doar la unele categorii de salariaţi, caz în care şi indexarea salarială va fi mai mare de 3%. Al doilea este ca toţi bugetarii să primească cei 3%. A treia ipoteză vizează o creştere pentru toată lumea, dar cu un procentaj diferenţiat.
„Scopul este aplicarea Legii salarizării unitare, dar pe etape pentru că efortul este prea mare”, a declarat Voinea. Acesta a spus că în cazul aplicării primului scenariu, creşterea ar putea ajunge chiar până la 10-20%.
Ministrul a spus că Guvernul are o marjă limitată de manevră în ce priveşte majorarea deoarece asupra Guvernului grevează şi alte obligaţii, printre care aplicarea creşterilor salariale decise prin hotărâri judecătoreşti în anii anterior. Doar în 2014, Guvernul trebuie să achite 25% din aceste sume, adică 2 miliarde de lei.
Creşterea salarială ar putea fi făcută şi prin creşterea salariului minim pe economie, dar creşterea, în cazul în care se va face, va fi valabilă atât pentru sectorul public, cât şi pentru cel privat. „Nu este exclusă creşterea salariului minim şi la bugetari şi la privat”, a mai spus Liviu Voinea.