Halloween 2013: Avertismente despre lentilele de contact decorative

Sărbătoarea americană de Halloween a început să devină din ce în ce mai populară în ţara noastră, foarte multe persoane încercând să arate cât mai înfricoşător la petrecerile care au loc cu această ocazie.
Romania TV
30 oct. 2013, 13:51
Halloween 2013: Avertismente despre lentilele de contact decorative

Sunt foarte mulţi care folosesc chiar şi lentile de contact decorative pentru ca vestimentaţia lor de Halloween să fie completă, însă puţini ştiu care sunt riscurile la care se supun când le folosesc.

Există două tipuri de lentile de contacte: cele cu dioptri, considerate dispozitive medicale, şi cele fără dioptri, numite şi plane. Lentilele de contact plane pot fi vândute fără autorizaţie din partea Ministerului Sănătăţii, iar, de aici, pot apărea problemele.

„Lentilele de contact care sunt folosite doar în scop cosmetic, pentru schimbarea culorii naturale a irisului, nu sunt incluse în categoria dispozitivelor medicale în mod legal în România. Vă asigur însă că ele pot genera aceleaşi probleme ca şi cele cu dioptrii, dacă nu sunt prescrise de către un medic oftalmolog, sau dacă nu este respectat regimul de purtare şi întreţinere”, a declarat Crina Tanasescu, Medic Oftalmolog Eba Optics Boutique.

Citeşte şi La limita normalităţii: Cele mai ciudate lentile de contact GALERIE FOTO

Medicul atrage atenţia că în preajma Halloween-ului tot mai multe persoane uită că orice pereche de lentile de contact sunt dispozitive medicale, nu accesorii cosmetice.

Problemele de sănătate cauzate de purtarea lentilelor de contact nepotrivite au determinat autorităţile din SUA, Marea Britanie, Japonia şi chiar Canada să interzică vânzarea şi cumpărare de lentile de contact de orice tip în lipsa unei reţete valabile de la un medic oftalmolog.

Ce probleme pot provoca lentilele de contact decorative, fără prescripţie

Riscă de a contracta o infecţie corneală este de 12,5 ori mai mare când se folosesc lentile de contact decorative fără prescripţie, faţă de cele cu prescripţie de la oftalmolog, arată un studiu realizat recent în Franţa. Complicaţiile apar foarte repede, după doar câteva minute de purtate. Multe persoane cumpara lentile în idee că le vor purta o singură noapte (de obicei la o petrecere de Halloween), însă zgârieturile se pot produce instant, iar infecţiile cu bacterii se instalează rapid„, avertizează Alexandru Alecu de la optica medicală Videt.ro.

Un studiu publicat în jurnalul francez Acta Ophthalmologica a arătat că 60% dintre purtătorii de lentile care au făcut o infecţie din cauza lentilelor decorative, au fost declaraţi orbi în mod legal, mai afirmă specialistul Videt.

Recomandări generale pentru lentilele de contact decorative:

– NU există lentile de contact universale, standard. Acestea trebuie purtate şi realizate după un consult oftalmologic de specialitate.

NU cumpăraţi din magazine nespecializate, fără prescripţie.

– NU se recomandă purtarea lentilelor de contact mai mult de 8 ore, deoarece încep să-şi piardă din lubrifiere şi devin incomode. Purtarea prelungită poate duce la usturime, rănirea corneei, senzaţia de ochi uscaţi. Efectele suprautilizării pot fi: cheratita, edem cornean, conjuctivită, abraziuni corneene sau ulcerul cornean.

NU trebuie să dormim cu aceste lentile.

– Lentilele au o valabilitate de maxim o lună calendaristică, indiferent de timpul de purtare în fiecare zi.

– NU faceţi schimb de lentile cu prietenele/prietenii. Parametri diferiţi pot cauza dureri şi putem transmite sau contracta diverse infecţii oculare.

– NU trebuie să stăm în praf şi nici în medii cu spumă, deoarece pot provoca disconfort şi chiar leziuni ale corneei.

– Trebuie respectate instrucţiunile despre folosire şi menţinere.

Cum recunoaştem lentilele de calitate?

O pereche de lentile de calitate trebuie să respecte parametri reţetei (diametru, raza de curbura, în unele cazuri dioptrii) şi să aibă informaţii vizibile cu privire la procentajul de apă.

Data de expirare trebuie să fie vizibilă pe ambalajul lentilelor. De asemenea, marcajul CE (Comunitatea Europeană) şi indicativul organismului de certificare care evaluat conformitatea produsului trebuie să fie şi ele vizibile.

Dacă parametri lentilei sunt incompatibili cu cei ai ochiului, pot să apară afecţiuni oculare precum: zgârierea corneei, infecţii ale corneei, conjunctivită, probleme cu vederea sau chiar pierderea definitivă a vederii.

Daca dimensiunile sunt prea mici, lentila de contact poate strânge corneea, poate restricţiona oxigenul şi îi poate provoca leziuni grave, dureri şi în cazurile norocoase, doar durere şi presiune pe ochi. În cazul în care dimensiunile sunt prea mari, lentila nu se va fixa pe cornee, sub ea vor putea infiltra bacterii sau depuneri proteice (praf), se va mişca şi va produce zgârieturi şi va exista riscul de a o pierde.

Recomandarea opticienilor este să evitaţi achiziţionarea produselor no name, de la retaileri online care vând doar lentile cosmetice, care, la prima vedere par tentante din punct de vedere financiar, însă nu au nicio garanţie, atestare sau instrucţiuni de folosire şi îngrijire pentru cumpărător.

Există produse contrafăcute care conţin metale grele în lista ingredientelor, pentru a mentine costurile producţiei foarte mici. Aceste metale grele pot penetra corneea şi ajunge în sistemul nervos. Măcar acest lucru ar trebui să atragă atenţia oamenilor asupra pericolelor folosirii lentilelor fără prescripţie. Este destul de înfricoşător.”, avertizeaza Alexandru Alecu, de la Videt.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce trebuie să faci cu tulpinile trandafirilor iarna ca să ai cea mai frumoasă grădină în primăvară. Va fi o explozie de flori și toți vecinii te vor invidia. Secretele florarilor olandezi
Capital.ro
Amendă între 600-1.000 de lei. Românii au interzis. Se aplică de duminică, 24 Noiembrie
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni