Lucrări de construcţii de peste 520.000 lei, primite de Miron Mitrea de la Irina Jianu, potrivit DNA

Miron Mitrea ar fi cerut Irinei Jianu ca firmele acesteia să facă lucrări de construcţii în valoare de peste 520.000 de lei la casa mamei lui, din Ilfov, pentru a o numi şef al ISC, iar pe arhitectul şef al oraşului Voluntari l-ar fi determinat să falsifice autorizaţia de construcţie, potrivit DNA.
Iulian Tudor
31 oct. 2013, 10:10
Lucrări de construcţii de peste 520.000 lei, primite de Miron Mitrea de la Irina Jianu, potrivit DNA

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) arată joi, într-un comunicat de presă, că Miron Tudor Mitrea, ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei în perioada 2000-2004, a fost trimis în judecată pentru luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, ultimele două infracţiuni în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită, potrivit Mediafax.

În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată şi Irina Paula Jianu, fost inspector de stat şef adjunct la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), ulterior inspector general de stat în construcţii la ISC, pentru dare de mită în formă continuată, folosire cu rea credinţă a bunurilor societăţilor comerciale într-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual la legea contabilităţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată, ultimele trei infracţiuni sub forma participaţiei improprii, în formă continuată.

VEZI ŞI Miron Mitrea, retrimis în judecată pentru corupţie. Primul termen al procesului, în 15 noiembrie

De asemenea, Nicolae Popescu, arhitect şef al Primăriei Voluntari la data faptelor, va fi judecat în acest dosar pentru fals material în înscrisuri oficiale şi favorizarea infractorului, ambele în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2001- 2002, Miron Mitrea, ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei la acea dată, a pretins şi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite în valoare de 5.200.000.000 de lei vechi (520.000 de lei noi), reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcţii, amenajare şi dotare care au fost executate de societăţile Conimpuls SA Bacău, Vertcon SA Bacău, Durimpuls SRL Bacău şi Regal Glass SRL Bacău la un imobil din Voluntari, judeţul Ilfov, proprietatea mamei lui Mitrea.

„Foloasele necuvenite au fost pretinse şi primite în schimbul numirii şi menţinerii Irinei Paula Jianu în funcţia de inspector şef adjunct şi inspector şef al ISC. La momentul numirii în funcţia publică Irina Paula Jianu avea calitatea de vicepreşedinte, respectiv acţionar la societăţile comerciale menţionate”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Procurorii îl mai acuză pe Mitrea că, în 2006, l-ar fi determinat pe Nicolae Popescu, arhitect al oraşului Voluntari la acea dată, să falsifice autorizaţia de construire nr. 58/20.04.2001, emisă de Primăria Voluntari pentru construcţia aceluiaşi imobil.

„Înscrisul falsificat i-a fost încredinţat ulterior inculpatului Miron Tudor Mitrea, care l-a folosit în faţa organele de urmărire penală, în cursul cercetărilor efectuate în prezenta cauză, astfel încât să fie înlăturată răspunderea penală cu privire la infracţiunea de corupţie reţinută în sarcina sa”, au mai notat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii o acuză pe Irina Paula Jianu că în perioada 2001-2006 i-ar fi determinat pe administratorii şi pe unii angajaţi ai celor patru firme să nu înregistreze în contabilitate sau să facă înregistrări inexacte, pentru a ascunde cheltuielile pentru executarea lucrărilor de construcţie şi amenajare făcute la imobilul mamei lui Mitrea. De asemenea, Jianu i-ar fi determinat să falsifice documente contabile (situaţii de lucrări, devize ofertă, devize generale, chitanţe de încasare, dispoziţii de încasare şi facturi fiscale) şi să le depună, ulterior, la compartimentele de specialitate.

„La începutul anului 2004, pentru a elimina orice dovezi privind foloasele necuvenite date inculpatului Miron Tudor Mitrea, inculpata Irina Paula Jianu a dat dispoziţie administratorilor SC Vertcon SA şi SC Conimpuls SA să şteargă înregistrările din evidenţa contabilă informatizată, să înstrăineze calculatoarele pe care fuseseră implementate şi să distrugă toate documentele financiare şi tehnice”, susţin procurorii.

În schimbul bunurilor primite, Miron Mitrea, în perioada executării lucrărilor, a numit-o, promovat-o şi menţinut-o pe Irina Paula Jianu în funcţiile de inspector şef adjunct şi inspector general de stat în cadrul ISC, au mai arătat procurorii în rechizitoriu.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) vor soluţia dosarul fostului ministru Miron Mitrea, în prezent deputat PSD.

Dosarul lui Miron Mitrea a fost înregistrat la ICCJ în 25 octombrie şi a primit termen la 4 martie 2014. Ulterior, la cererea DNA, primul termen al procesului a fost devansat pentru 15 noiembrie 2013.

Cei trei au mai fost trimişi în judecată o dată, în aceeaşi cauză, însă ICCJ a dispus ca dosarul să ajungă din nou la DNA, pentru refacerea actului de sesizare a instanţei.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Taxa care se aplică în toată România. Șoferii sunt obligați să o plătească. Rămân fără acte
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Se modifică Codul Rutier. Toți șoferii tineri sunt vizați
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Românii care stau la casă sunt obligați să plătească. Este ORDIN în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...