Medicamentele de ultimă generaţie pentru OSTEOPOROZĂ pot contribui la reducerea costurilor suportate de stat

România va înregistra o creştere de 17% a cheltuielilor directe şi indirecte necesare tratării pacientelor cu fracturi osteoporotice, de la 468 milioane euro în 2010 la 537 milioane euro în 2025, potrivit celor mai recente date la nivel european.
Filip Stan
31 oct. 2013, 12:10
Medicamentele de ultimă generaţie pentru OSTEOPOROZĂ pot contribui la reducerea costurilor suportate de stat

Creşterea medie anuală este estimată la 4,6 milioane euro, sumă care poate fi considerabil redusă prin actualizarea listei cu medicamente de ultimă generaţie care au o eficienţă sporită comparativ cu tratamentul existent, subliniază un comunicat emis joi de Image.

„În prezent, clasele de medicaţie existente reduc incidenţa fracturilor la jumătate, un procent bun, dar care totuşi nu ne dă voie să ignorăm faptul că se află în aşteptare pe lista medicamentelor compensate terapii inovatoare, care au eficacitate mai mare şi un mecanism de acţiune mai apropiat de patogenia bolii şi biomecanica fracturilor. Cresc astfel şansele de a se reduce numărul fracturilor cauzate de osteoporoză, creşte implicit calitatea vieţii pacienţilor şi numărul de ani activi pe măsură ce costurile alocate de stat pentru boală pot înregistra scăderi”, susţine preşedintele Societăţii Române de Osteoporoză şi Boli Musculosheletice, Daniel Grigorie, citat în comunicat.

El atrage atenţia asupra faptului că osteoporoza are un impact major nu doar asupra calităţii vieţii pacienţilor, ci şi asupra bugetului statului, cu atât mai mult cu cât este o boală dificil de controlat, în cazul căreia prevenţia nu înseamnă împiedicarea apariţiei bolii, ci reducerea considerabilă a numărului de complicaţii asociate acesteia.

Citeşte şi: Cum te afectează medicamentele pe care le iei zilnic

Osteoporoza nu este reversibilă, fiind o boală ce implică alterări profunde ale microarhitecturii osoase. În schimb, se pot preveni fracturile iar acest lucru se realizează în mod semnificativ prin tratament medicamentos. În România, numărul de femei şi bărbaţi de peste 50 ani cu risc crescut de fractură este de aproximativ un milion, din care în prezent sunt trataţi cel mult 20%”, precizează Daniel Grigorie, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Noua listă de medicamente este revizuită în mai multe etape şi intră în vigoare cu pachetul de bază

Potrivit Oanei Martha Igrişan, director de comunicare al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, pe lista medicamentelor compensate sunt „15 terapii în aşteptare” pentru tratarea afecţiunilor reumatologice.

„Nu doar pacienţii au nevoie de aceste terapii pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii lor, ci şi statul, datorită reducerii cheltuielilor atât de mari pentru tratarea afecţiunii şi a complicaţiilor. Fiecare fractură osteoporotică are în primul rând un impact social puternic asupra pacientului, influenţând calitatea vieţii acestuia nu doar în perioada de recuperare, ci şi ulterior, pe parcursul vieţii. De asemenea, are un impact puternic asupra bugetului statului. Pentru multe dintre bolile reumatologice situaţia este aceeaşi”, arată Igrişan.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, osteoporoza ocupă locul 2 în lume, după bolile cardiovasculare, ca problemă majoră de sănătate publică, în condiţiile în care una din trei femei şi unul din cinci bărbaţi cu vârsta peste 50 de ani suferă de o afecţiune osteoporotică.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Mutare neașteptată în scandalul dintre urmăritul internațional Horațiu Potra și fosta soție / Miza: averea de milioane!
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Orașul din România considerat Meridianul Zero al lumii. A fost în prima linie a astronomiei europene
Capital.ro
Regulă pentru șoferii care nu au schimbat anvelopele de iarnă. Devine obligatoriu începând cu 15 aprilie
Playtech.ro
Cine plăteşte alocaţiile copiilor? Detaliul din lege cunoscut de puţini români
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Cel mai puternic „purificator al sângelui” din lume. Este afrodiziac, scade tensiunea arterială, dă energie și era adorat de romani
wowbiz.ro
Mariana Moculescu a dispărut! Nimeni nu mai știe nimic de ea de când a vorbit public despre datoriile pe care le are
Spynews
Documente-bombă! Cum a încercat Honorius Prigoană să-și execute tatăl mort! Un singur detaliu i-a scăpat
Spynews
Când urmează să nască soția lui Adrian Velea. Prezentatorul de la Acces Direct și partenera lui vor deveni părinți de băiețel
Evz.ro
Zodii cu care nu e bine să ai de-a face. Reacționează urât
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Destin spulberat într-o secundă. Trei tineri de 17 și 18 ani au murit într-un accident cumplit, după ce mașina lor s-a transformat într-o bilă de foc
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, manipulat și păcălit? Victor Ponta rupe tăcerea: Cine l-a chemat știa...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Petre Măgurean, fost jucător și antrenor de baschet, a murit la 67 de ani, cu doar două zile înainte de ziua de naștere: „A cucerit medaliile de bronz în Divizia A”
MediaFlux
Bani în plus la pensie pentru români. Se dau pentru cei cu minim 15 ani vechime
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta: omul care ”a salvat Belgradul” în urma unei ședințe secrete a Guvernului! ”A plagiat, dar a și inundat” – remarcă Cristian Preda