Medicamentele de ultimă generaţie pentru OSTEOPOROZĂ pot contribui la reducerea costurilor suportate de stat

România va înregistra o creştere de 17% a cheltuielilor directe şi indirecte necesare tratării pacientelor cu fracturi osteoporotice, de la 468 milioane euro în 2010 la 537 milioane euro în 2025, potrivit celor mai recente date la nivel european.
Filip Stan
31 oct. 2013, 12:10
Medicamentele de ultimă generaţie pentru OSTEOPOROZĂ pot contribui la reducerea costurilor suportate de stat

Creşterea medie anuală este estimată la 4,6 milioane euro, sumă care poate fi considerabil redusă prin actualizarea listei cu medicamente de ultimă generaţie care au o eficienţă sporită comparativ cu tratamentul existent, subliniază un comunicat emis joi de Image.

„În prezent, clasele de medicaţie existente reduc incidenţa fracturilor la jumătate, un procent bun, dar care totuşi nu ne dă voie să ignorăm faptul că se află în aşteptare pe lista medicamentelor compensate terapii inovatoare, care au eficacitate mai mare şi un mecanism de acţiune mai apropiat de patogenia bolii şi biomecanica fracturilor. Cresc astfel şansele de a se reduce numărul fracturilor cauzate de osteoporoză, creşte implicit calitatea vieţii pacienţilor şi numărul de ani activi pe măsură ce costurile alocate de stat pentru boală pot înregistra scăderi”, susţine preşedintele Societăţii Române de Osteoporoză şi Boli Musculosheletice, Daniel Grigorie, citat în comunicat.

El atrage atenţia asupra faptului că osteoporoza are un impact major nu doar asupra calităţii vieţii pacienţilor, ci şi asupra bugetului statului, cu atât mai mult cu cât este o boală dificil de controlat, în cazul căreia prevenţia nu înseamnă împiedicarea apariţiei bolii, ci reducerea considerabilă a numărului de complicaţii asociate acesteia.

Citeşte şi: Cum te afectează medicamentele pe care le iei zilnic

Osteoporoza nu este reversibilă, fiind o boală ce implică alterări profunde ale microarhitecturii osoase. În schimb, se pot preveni fracturile iar acest lucru se realizează în mod semnificativ prin tratament medicamentos. În România, numărul de femei şi bărbaţi de peste 50 ani cu risc crescut de fractură este de aproximativ un milion, din care în prezent sunt trataţi cel mult 20%”, precizează Daniel Grigorie, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Noua listă de medicamente este revizuită în mai multe etape şi intră în vigoare cu pachetul de bază

Potrivit Oanei Martha Igrişan, director de comunicare al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, pe lista medicamentelor compensate sunt „15 terapii în aşteptare” pentru tratarea afecţiunilor reumatologice.

„Nu doar pacienţii au nevoie de aceste terapii pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii lor, ci şi statul, datorită reducerii cheltuielilor atât de mari pentru tratarea afecţiunii şi a complicaţiilor. Fiecare fractură osteoporotică are în primul rând un impact social puternic asupra pacientului, influenţând calitatea vieţii acestuia nu doar în perioada de recuperare, ci şi ulterior, pe parcursul vieţii. De asemenea, are un impact puternic asupra bugetului statului. Pentru multe dintre bolile reumatologice situaţia este aceeaşi”, arată Igrişan.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, osteoporoza ocupă locul 2 în lume, după bolile cardiovasculare, ca problemă majoră de sănătate publică, în condiţiile în care una din trei femei şi unul din cinci bărbaţi cu vârsta peste 50 de ani suferă de o afecţiune osteoporotică.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce să pui, de fapt, în carnea pentru perișoare ca să iasă pufoase și gustoase. Este un secret al bucătarilor din Turcia, stăpâni peste rețetă. O să apelezi mereu la acest truc
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni